STIŽE NAM SNIJEG? Pred nama je zahlađenje, pogledajte što nas očekuje

Studen u studenom? Kao da sam napisao 30°C sredinom kolovoza ili tijekom rujna. Mraz, inje, snijeg i snježni pokrivač nisu neuobičajena pojava za drugu polovicu studenog. Većini ljudi posljednjih dana na samu najavu mraza i snijega te snježnog pokrivača nije baš najbolje. Tako je, kako je…

Produženo „Bablje ljeto“ je iza nas. Ruku na srce, dugo je i trajalo. Pred nama je zaokret na prognostičkom polju, ali i glavobolje kod prognoziranja vremena. I sami se možete uvjeriti ako pratite mobilne aplikacije o vremenu kako se mijenjaju prognoze vremena. Tako je i nama meteorolozima koji svakodnevno analiziramo više izlaznih prognostičkih modela u više dnevnih izlaza pa na osnovu iskustva i osobne prosudbe navedenih izlaza prognoziramo vremenske uvjete. Tako da ne krivite nas, ipak se nalazimo u meteorološkom smislu „teško prognozljivom“ vremenskom periodu. Pouzdanost prognoziranog vremena za period duži od 3 dana je mala. Prognoziranje vremenskih uvjeta za drugu polovicu sljedećeg tjedna je tek najava, ali ne i prognoza vremena.

IMG 7297

Prije prognoze vremena evo nekih klimatoloških podataka za Viroviticu u vezi snijega na tlu. Snježni pokrivač leži na tlu oko 30 zimskih dana, od studenog do travnja. Inače na području Virovitice imali smo zadržavanje snježnog sloja (pokrivača) cijeli mjesec i to 1964. i 1971. godine u siječnju, 1963. godine u veljači i 1970. godine u prosincu. Tijekom studenog u prosjeku imamo 2 dana sa snijegom na tlu, tijekom prosinca 7, tijekom siječnja 11, tijekom veljače 7, tijekom ožujka 2, a tijekom travnja 1 dan.

Do kraja tjedna ne očekujemo oborine. Možda tijekom nedjelje u kasnim večernjim satima u južnim i istočnim predjelima VPŽ bude nešto slabih oborina na granici kiše i snijega. Preduvjet formiranja snježnog pokrivača osim temperature zraka je i temperatura tla.

jankovac snijeg veljaca 2018 16

Temperatura tla (površinskog sloja) iznad većeg dijela VPŽ danas je iznosila oko 9°C. Dakle, tlo je toplo. I u tjednu pred nama ne očekujemo zadržavanje snijega u nižim predjelima. Moguće je prolazno taloženje „bljuzge“, ali rijetko. U višim predjelima VPŽ uglavnom iznad 400 metara nadmorske visine u prvoj polovici sljedećeg tjedna očekujemo snijeg i stvaranje snježnog pokrivača – prvog ovosezonskog. Inače u odnosu na lani snježni pokrivač na Papuku kasni oko 7 dana, a u odnosu na 2016. godinu gotovo 12 dana.

Temperature zraka primjerenije dobu godine. Čak neznatno niže u odnosu na višegodišnji prosjek. Tijekom jutra i večeri očekujemo mjestimičnu kratkotrajnu maglu.

IMG 7344

Očekujemo tmurno i sivo vrijeme. Do kraja tjedna ne očekujemo oborine. U tjednu pred nama očekujemo povremen oborine. U nižim predjelima oborine će biti na granici kiše i snijega u višim predjelima uglavnom u obliku snijega. U drugoj polovici tjedna trebalo bi se zadržati suho. Jutarnje temperature zraka očekujemo uglavnom od -2°C do 2°C. Najviše dnevne od 2°C u višim predjelima koji stupanj niže, do 6°C ili koji stupanj više u drugoj polovici tjedna. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočnih i sjevernih smjerova. Tako da će se uz osjet neugode ili indeks hlađenja činiti kako da je 2 do 3°C hladnije u odnosu na realnu temperaturu zraka izmjerenu u hladnu meteorološke kućice po standardima WMO-a. UV- indeks nizak.

Zaljubljenicima u snijeg savjetujem da u tjednu pred nama posjete P.P. Papuk. Ako niste, pripremite zimsku garderobu. (www.icv.hr, kp)

IMG 7405

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content