Suhopoljska KrEdA svojim projektima pomiče granice: Pozvani na Međunarodni skup arheologa u Austriju

Suhopoljska Kulturna udruga KReativa, EDukativa, Aktiva – KrEdA prošlog je tjedna sudjelovala na Međunarodnom skupu arheologa u Linzu u Austriji. Članovi KrEdA-e na skup su pozvani zahvaljujući uspješnim suradnjama s Gradskim muzejom Virovitica, a posebno zbog projekta Dani arheologije u Suhopolju koji se pokazao kao pun pogodak. Uz Dane arheologije predstavili su i svoj višegodišnji projekt „Stopama starih civilizacija“ kojeg vodi učiteljica Monika Ružić, s ciljem ukazivanja važnosti arheologije i povijesti djeci, kroz različite praktične i teoretske aktivnosti, ali i senzibilizirati javnost o vrijednosti arheoloških lokaliteta na suhopoljskom području.

icv 5

Foto: KrEdA

icv 2
Foto: KrEdA

Skup je održan u arheološkom muzeju Aguntum, a prisustvovali su mu stručnjaci s područja arheologije iz brojnih europskih zemalja. U pratnji članova i volontera KrEdA-e bila je i prevoditeljica, učiteljica njemačkog jezika Andrea Tukša te učenice Osnovne škole Suhopolje koje su sudjelovale u svim projektnim aktivnostima. Osim što su prisustvovali na predavanjima, imali su priliku posjetiti i razgledati arheološki park u blizini muzeja, kao i sam muzej koji, kako kažu, ima izuzetno zanimljiv interaktivni dio.

icv 7
Foto: KrEdA

Koliko je njihov uspjeh velik pokazuje činjenica da je Udruga bila jedini sudionik skupa koji ne pripada arheološkoj struci te dolazi iz Hrvatske. – Unatoč tome što ne dolazimo iz te struke, nakon prezentacije smo dobili veliki pljesak i čestitke te ostvarili kontakte s brojnim stručnjacima s područja arheologije iz cijele Europe, a pozvani smo na buduću suradnju od strane ravnateljice muzeja iz Budimpešte i bečkog gradskog muzeja – govori nam suosnivačica Udruge Anja Fosić te zahvaljuje Općini Suhopolje i Virovitičko-podravskoj županiji koji su im financijski omogućili odlazak na ovaj znanstveni skup.

icv 6
Foto: KrEdA

Jednako zadovoljna i ponosna svojom Udrugom je Natalija Kožić-Lukačević, predsjednica KrEdA-e. – Ponosna sam na naše sudjelovanje na ovome skupu. To je za nas jedno novo iskustvo i nova razina djelovanja i rada. Začudilo me što je ravnateljica muzeja u Budimpešti istakla kako oni imaju cijeli tim koji se bavi projektima arheologije za djecu i zainteresirana je za naš način rada te se, kao i mi, veseli razmjeni znanja i budućim međunarodnim druženjima – rekla je Natalija Kožić-Lukačević. Ovaj uspjeh jedan je od dokaza da je „samo nebo granica“ ovoj maloj, ali moćnoj udruzi. (www.icv.hr, ml)

icv 8
Foto: KrEdA
icv
Foto: KrEdA
icv 4
Foto: KrEdA

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content