Hrvatska kulinarska reprezentacija vratila se sa Svjetskog kupa: Sandra Jadek i Dražen Šafar ponos Virovitičko-podravske županije

Slavonci su bili perjanica ovogodišnjeg Svjetskog kulinarskog prvenstva u Luksemburgu. Bili su dika svoje prelijepe domovine Hrvatske među najvećim svjetskim majstorima kuhinje. Pod nebo kulena, slanine i bećarca stigle su po tri svjetske medalje i diplome. Hrvatsku i Slavoniju predstavljali su majstori kulinarske umjetnosti, Ivan Đukić iz Osijeka, Dražen Šafar iz Orahovice i Marijan Bošnjak iz Vinkovaca, a u slasticama Sandra Jadek iz Slatine. Na kraju veličanstven uspjeh i kapa do poda sjajnim Slavoncima. Prednjačio je vrhunski umjetnik curvinga Ivan Đukić iz Osijeka koji je osvojio dva svjetska srebra, Sandra Jadek u slasticama i Ana-Marija Stanković u kulinarskoj umjetnosti osvojile su broncu dok su Šafar i Bošnjak osvojili diplome, što znači plasman među top 5 majstora kulinarske umjetnosti u svijetu.

 

Slavonska kraljica slastica Sandra Jadek i na svjetskoj je pozornici potvrdila svoju kvalitetu i umijeće. U svoju Slatinu vratila se sa svjetskom broncom oko vrata:

– Ma još uvijek nisam potpuno svjesna što sam napravila. Kada su prozvali moje ime na proglašenju nisam mogla vjerovati. Ovo je kruna moje dosadašnje karijere i nešto što ću pamtiti cijeli život. Moje kategorija je bila pastry art, odnosno priprema petit fours kolača i restoranskog deserta. Priprema je trajala punih pet dana, radila sam ukupno osam vrsta kolača po četiri za petit fours i restoranski desert. Ponajviše sam se bazirala na okus, dakle ne puno na vanjski izgled i mislim da mi je to donijelo najviše bodova. Kada smo došli na proglašenje, moja daska na kojoj je sve bilo prezentirano je bila prazna, ništa mi nije bilo jasno, a onda su mi rekli ”very nice, excellent”, dakle sve su pojeli što je bilo izloženo. Teko je ovo sve opisati riječima, srce mi je puno, presretna sam kada uzmem u obzir kakve su naše mogućnosti u odnosu na sve ostale. Ja iz male Hrvatske dođem prvi puta i osvojim broncu, jednostavno neopisivo – rekla je presretna Sandra.

Orahovčanin Dražen Šafar i Vinkovčanka Marijan Bošnjak okitili su se svjetskim diplomama, ušavši među 5 najboljih u svijetu:

– Moj dio natjecanja bila kulinarska umjetnost, izrada skulpture od voća i povrća s temom ”Bajkovita priča”. U glavi sam imao drugačiju zamisao izrade, no dolaskom u Luksemburg sam morao sve promijeniti i ispalo je odlično. Koristio sam butternut tikve, dinje, lubenice, ciklu, korabu i niz drugog voća i povrća. Priprema je trajala tri dana. Sudjelovalo je preko 60 najboljih svjetskih curving majstora i biti ovdje i odmjeriti snage s njima je ogroman uspjeh, a još k tome ući među najbolje je neprocjenjivo. Prvi sam puta na Svjetskom prvenstvu i oduševljen sam sa svima, dobio sam ogroman motiv za nastavak bavljenja ovim poslom i kulinarstvom općenito. Treba svakako reći da svi ostali natjecatelji dolaze iz škole curvinga, a mi Hrvati smo svi samouci s iznimno skromnim uvjetima. Moram se od srca zahvaliti svim sponzorima koji su pomogli nama iz Udruge kuhara grada Orahovice da uopće odemo na svjetsku smotru, a to su: Virovitičko-podravska županija, Park prirode Papuk, TZ VPŽ, Grad Slatina, Građevinski obrt Bilić Slatina, Klesarski obrt Plehan Slatina, Ožujsko pivo, Brit Orahovica, Radlovac, PP Orahovica, Općine Čačinci i Općina Velika, Fructus Orahovica, Tizona Orahovica, Grafiti Becker Virovitica, Puratos konding i POK Virovitica, naravno tu su i naši mediji ICV i Glas Slavonije koji su nas pratili, hvala vam dobri ljudi – rekao je Šafar.

Sandra i Dražen još su pokazali kako Virovitičko-podravska županija ima velike svjetske kulinarske majstore, kapa do poda majstori, vi ste ponos svoga kraja, ma može se reći sada već zaštitni znak ovog podneblja. (www.icv.hr, vg)