Podrška uzgojnim udruženjima u stočarstvu – potpisano 15 ugovora vrijednih 679 tisuća kuna

Potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić potpisao je danas (četvrtak) s predstavnicima 15 uzgojnih udruženja u stočarstvu ugovore o sufinanciranju. Ugovori su rezultat javnog poziva koji je provelo Ministarstvo poljoprivrede, a njihova ukupna vrijednost je 679 tisuća kuna.

Sredstva su namijenjena sufinanciranju nabave opreme za provedbu postupaka ispitivanja proizvodnosti i testiranja propisanih uzgojnim programom, DNK verifikaciju roditeljstva, označavanje životinja te genomsko testiranje. Isto tako, navedenim sredstvima sufinancirat će se plaće djelatnika uzgojnih udruženja te nabava uredskog materijala i opreme.

154470670146249230632 3acea31934 o
Foto: mps.hr

– Stalno ponavljam da se samo udruživanjem može postići dobar rezultat. Danas smo dali podršku radu uzgojnih udruženja u sektoru stočarstva. Sufinanciramo im hladni pogon i tako smanjujemo troškove poslovanja. Ovo financiramo nacionalnim sredstvima, ali imamo cijeli niz mjera u Programu ruralnog razvoja RH gdje se potiču proizvođačke grupe i organizacije, pogotovo kada je u pitanju promocija proizvoda – izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić te dodao:

– Od 1. siječnja iduće godine na snazi će biti Zakon o uzgoju domaćih životinja koji je prošli tjedan usvojio Sabor, kojim želimo osigurati učinkovitu provedbu uzgojnih programa te unaprijediti uzgoj domaćih životinja i stočarsku proizvodnju u Hrvatskoj. Bez domaćih životinja nema kvalitetne i zdrave domaće hrane, a time i izvora prihoda za poljoprivrednu zajednicu u ruralnom prostoru. U fokusu Zakona su uzgajivači domaćih životinja koji će voditi uzgojne programe. Samo udruženi i jaki uzgajivači mogu biti tržišno konkurentni. Zato smo za sljedeću godinu osigurali dvostruko više sredstava za uzgojna udruženja – dodao je Tolušić.

154470669846249230122 105e6ba337 o
Foto: mps.hr

Zakon o uzgoju domaćih životinja priznatim uzgojnim udruženjima omogućuje se da u okviru očuvanja životinjskih genetskih resursa steknu status banke gena uzgajajući reprezentativne kolekcije uzgojno valjanih životinja. Na taj način mogu proširiti svoje djelatnosti i aktivno sudjelovati u razmjeni i korištenju živih životinja i njihovog zametnog materijala odnosno steći dodatna financijska sredstva. Priznatim uzgojnim udruženjima se, provedbom planskog i sustavnog uzgojno-selekcijskog rada u okviru odobrenog uzgojnog programa, omogućava stjecanje statusa nove pasmine domaćih životinja. Zakon o uzgoju domaćih životinjazamijenit će Zakon o stočarstvu iz 1997. koji je postavio temelje za uređenje stočarske proizvodnje u Hrvatskoj. Zakon stupa na snagu 1. siječnja 2019. godine.

Popis korisnika možete vidjeti OVDJE. (mps.hr)

154470669432427442158 55694a4aa2 o
Foto: mps.hr

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content