Prosinac nije prosinac ako ne pogledate barem jedan od ovih filmova

Božićno doba je napokon ovdje, a samim time se na naše male ekrane vraćaju naši najdraži Božićni filmovi.

Za Vas smo odabrali deset najboljih i najpoznatijih Božićnih klasika

10. Divan Život (1946)
Glavni junak filma, George Bailey, poslovni je čovjek na rubu samoubojstva na sam Badnjak. Georgea su pritisli brojni problemi, a kap koja je prelila čašu bila je gubitak značajne svote novca, 8.000 dolara, koje je zabunom ispustio. Tada se pojavljuje njegov anđeo čuvar Clarence, koji ga želi odgovoriti od čina, pokazujući mu kako bi njegov grad, obitelji poznanici izgledali da se nikad nije rodio. Pokazao mu je, da je njegov život dragocijen i mnoga dobra se ne bi dogodila, da se nije rodio.

9. Čudesni Božić (1994)
Kad trenutačni Djed Mraz padne s krova na Badnjak, rastavljeni otac Scott odjene Djedovo odijelo i bizarni ga splet okolnosti pretvori u novog Djeda. Scott i njegov sin Charlie zatim su odvučeni na Sjeverni pol.

8. Božićna priča (1983)
Ralphie od Djeda Mraza želi samo pušku karabinku s dometom od 200 metara, model BB, s kompasom, ali njegova majka ne misli da je to baš dobar dar. Slično misli i učiteljica, koja je Ralphieju dala nisku ocjenu za sastavak na temu “Što želim za Božić”. Čak i Djed Mraz kaže: “Malac, izbit ćeš si oko!”.

7. Gremlini (1984)
Izumitelj Randall Peltzer u kineskoj četvrti kupuje neobično, malo dlakavo biće koje ima ima Gizmo. Prodavač mu saopštava da ima tri uvjeta koja mora poštivati: Gizmo ne smije biti izlagan svjetlosti, biti izložen vodi ili jesti nakon ponoći. U surpotnom, dogoditi će se strašne stvari.

6. Vilenjak (2003)
Jednog Badnjaka prije mnogo, mnogo godina, jedna se beba uvukla u torbu Djeda Mraza punu poklona i igračaka, a da on to uopće nije primijetio. Odgajan kao vilenjak, Buddy naposljetku ipak odrasta u čovjeka tri puta većeg i od najvećeg vilenjaka te uviđa kako se nikada neće uklopiti u život na Sjevernom polu.

5. Najluđi Božić (1989)
Četveročlana obitelj Griswold tipična je američka obitelj koju je uhvatilo predbožićno ludilo: treba pozvati brojnu rodbinu na blagdanski ručak, nabaviti jelku, kupiti darove.

4. Polarni Express (2004)
Na Badnju večer jedan dječak, odvažan klinac na rubu puberteta, počinje sumnjati u postojanje Djeda Mraza. Premda ga otac, majka i mlađa sestrica uvjeravaju da Djed Mraz uistinu postoji, dječak zaključi da darove za svu djecu svijeta nije moguće smjestiti u jednu vreću, kao i da nije izvedivo cijeli svijet obići tijekom samo jedne noći.

3. Jack Frost (1998)
Pjevač Jack Frost većinu je vremena na putu pa ne može provoditi mnogo vremena sa svojim sinom Charlijem premda se njih dvojica jako vole. Kada Jack pogine u automobilskoj nesreći, Charlie ostane strašno tužan sve dok mu tata ne oživi u obliku snjegovića pa mogu nadoknaditi vrijeme, koje nisu provodili zajedno dok je Jack bio čovjek.

2. Grinch (2000)
Stanovnici gradića Who odbacili su Grincha dok je bio dijete zbog njegove ružnoće i zlobe. Nakon toga, on se povukao u spilju izvan mjesta i zamrzio ljude, što osobito dolazi do izražaja u vrijeme blagdana, kada su svi sretni, opušteni i međusobno se darivaju.

1. Sam u kući (1990)
Kevin McCallister je dječak koji se s obitelji sprema na putovanje u Francusku gdje će provesti božićne blagdane. Užurbano spremanje u obiteljskoj kući ne dira previše Kevina koji ne uspijeva privući pažnju niti jednog člana obitelji. Naposljetku ostaje zaboravljen i sam u kući što isprva nitko ne primjećuje. Tad na scenu stupaju Harry i Marv, pljačkaši čija je specijalnost “olakšavanje” bogataša za vrijeme praznika. Na njihovoj listi je i kuća McCallisterovih, ali tu je isprva preplašeni Kevin koji ubrzo dolazi k sebi i priprema obranu svog doma postavljajući brdo zamki za neželjene goste.

(www.icv.hr, lf, tportal.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content