PUČKA KUHINJA Godišnje hrane 155 osoba u gradu i pet općina, a ogule čak 3,2 tone krumpira

U Virovitici u okviru Gradskog društva Crvenog križa Virovitica već 22 godine djeluje Pučka kuhinja u kojoj se nesebično pripremaju obroci za osobe slabijih imovinskih mogućnosti. Ove godine, Pučka kuhinja hrani njih 120, kao i one koji sami plaćaju obroke.

Pučka kuhinja priprema i dostavlja tople obroke socijalno ugroženim osobama koje su to pravo ostvarile na temelju rješenja Centra za socijalnu skrb, Gradske uprave, ali i korisnicima koji sami plaćaju tu uslugu. Grad Virovitica ima 20 korisnika kojima financira prehranu u Pučkoj kuhinji, za što se u proračunu godišnje osigurava 150.000 kuna.

IMG 0281 Custom

Prema evidenciji Gradskog društva Crvenog križa, 155 osoba svakodnevno koristi usluge Pučke kuhinje. Od tih 155 osoba, 100 osoba pravo na topli obrok ostvarilo je na temelju rješenja Centra za socijalnu skrb. Tih stotinu obroka razvozi se vozilima po okolnim selima. Vrijedni volonteri, točnije njih troje, kombi vozilima Crvenoga Križa razvozi 1 836 topla obroka godišnje. Dostava obroka obuhvaća područje Grada Virovitica i općina Gradina, Lukač, Pitomača, Suhopolje i Špišić Bukovice.

SVAKI DAN NEŠTO NOVO

Tople obroke prema rješenju gradske Uprave uživa 20 korisnika.  Još 35 osoba, koji koriste usluge Pučke kuhinje, članovi su Crvenoga križa te plaćaju godišnju članarinu.

IMG 0290 Custom

U Pučkoj kuhinji godišnje se pripremi  57 080 obroka, a pri tome se misli i na skuhane obroke koji se posluže u Pučkoj kuhinji kao i na one koji se voze na područje grada i okolnih općina.
– Svaki dan kuhamo nešto drugo. Trudimo se biti maštoviti i raznoliki. Tijekom godine su jednostavniji obroci, a za blagdane se uvijek pripremi nešto malo bogatije. Za ovaj Božić, korisnici Kuhinje dobit će “lunch paket” koji će sadržavati komad prasetine, krumpir-salatu ili grah-salatu, malo kruha, narezak, paštete, voće i kolače koje daruje “Zajednica žena Katarina Zrinski” – ističe Vlasta Ojurović, glavna kuharica Pučke kuhinje, koja nam uz smiješak otkriva meni za Badnjak. – Poslužit ćemo pohani oslić, krumpir salatu i kolač za desert – kaže nam Vlasta O.

Zanimljivo, na godišnjoj razini, u Pučkoj kuhinji djelatnici ogule čak 3,2 tone krumpira te posluže 12 350 izrezanih kruhova. (www.icv.hr, lmh; foto: L. Martinko Hock)

IMG 0283 Custom

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content