SURAĐIVALI I DJECA I UMIROVLJENICI U Suhopolju predstavljena “Omamina kuharica” s vrhunskim starinskim receptima

Ponakaz na kruščićima s peršinom, apfelkuchen, panjički prdički, limunjaši, mramorni kolač i još mnogo toga što su nam naše bake s ljubavlju pripremale, objedinjeni su u jednu kuharicu. Knjiga sa receptima “Omamina kuharica” (“Omamas Kochbuch”) predstavljena je jučer, 13. prosinca, u Suhopolju.

“Omamina kuharica” je zbirka starih tradicionalnih suhopoljskih recepata. Prvo izdanje je nastalo kao dio školskoga projekta “Volim Suhopolje” koji je pokrenuo ravnatelj OŠ Suhopolje, Anto Škraba.

IMG 4561 Custom

GROFOVA KUHARICA

Vrijednost ove kuharice prepoznala je i Virovitičko-podravska županija koja je omogućila da ovaj projekt dobije krila tako što je potaknula izdavanje drugoga, proširenoga izdanja.

Najslađi dio ove kuharice je što su za samim receptima tragala upravo djeca, točnije, učenici petih razreda OŠ Suhopolje koji su onda sa svojim učiteljicama obrađivale i prevele recepte na njemački jezik.

-Ova dvojezična kuharica sadrži mnoštvo recepata – od predjela, glavnih jela do deserta, ukupno broji oko 50 vrlo zanimljivih recepata. Među njima se nalazi jedan posebno zanimljivoga naziva – Panjički prdički, a više o njemu možete pročitati u Kuharici. Istraživanje za ovu kuharicu trajalo je šest godina, a najstojat ćemo nastaviti istraživanje kako bi napravili i treće, prošireno izdanje – istaknula je Ivančica Fett-Škvarić, profesorica hrvatskoga jezika.

IMG 4626 Custom

Sam izgled izložbe u Galeriji “Stara apoteka” osmislila je Gordana Ćurik, priznata suhopoljska umjetnica koja je istaknula kako je vrijedno izložiti i vidjeti ove stare kuharice osobito jer se među njima nalazi i originalni zapisi kuhara Grofa Jankovića – grofovska kuharica.

SURAĐIVALI I DJECA I UMIROVLJENICI

-Cilj ovoga projekta bio je prikupiti recepte stare preko sto godina iz kuharica naših stranih Suhopoljčanki. Nekada su naše bake bile toliko kulturno i književno osviještene da su same tiskale svoje kuharice u obliku rukovnika s naslovnicom i sadržajem. Pokušali smo slijediti tu tradiciju pa smo odlučili napraviti našu “Omaminu kuharicu” – rekla je Natalija Kožić Lukačević, jedna od organizatorica ove izložbe.

IMG 4623 Custom

-S obzirom da su neki recepti izrazito stari, pisani čak i na gotici, trebali smo pomoć naših umirovljenika, osobito učiteljica u mirovini koje su onda recepte prevodile sa njemačkoga i mađarskoga te ih objedinjavale u jednu cjelinu. Tako smo spojili rad učenika i učitelja, djece i umirovljenika. Na tu suradnju smo izrazito ponosni – rekla je N. Kožić Lukačević.

IMG 4540 Custom

Izložbu je otvorio načelnik Općine Suhopolje, Siniša Horvat te je nagradio sve koji su sudjelovali u ovome projektu – suhopoljske gospođe i gospođice kuharice nagradio je ružama, a djecu prigodnim starinskim darovima: narančama, bombonima i keksima.

(www.icv.hr, lmh)

[g-gallery gid=”497303″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content