NOVA JOŠAVA U malom prigradskom naselju Orahovice druženje mladih i starih kao nekad

U neka dobra stara vremena vatrogasna društva i njihovi domovi bili su u selima jedini izvor događanja i druženja. Vatrogasne zabave bile su praznik u selu, tu su se rađale prve ljubavi, sklapale poslovne suradnje, domaćice razmjenjivale recepte, igralo se niz društvenih igara, a svi su bili zajedno, i mladi i stari i muško i žensko.

VATROGASCI ORGANIZIRAJU DRUŽENJA KAO U DOBRA STARA VREMENA

Upravo na taj način radi Dobrovoljno vatrogasno društvo Nova Jošava, malog prigradskog naselja Orahovice. Ovdje su oduvijek poznati kao iznimno složni ljudi, zajedno rade na radnim akcijama i isto tako se i druže. Uređenjem svog doma u središtu sela uoči velike obljetnice 70 godina postojanja lokalnog vatrogasnog društva, članovi su učinili korak više u cilju pojačavanja zajedništva mještana.

2801vatrogasnadruzenja4 Custom

-Kada smo uredili dom, na našim sastancima smo malo razgovarali kako još više zbližiti mještane. Na sreću, unazad nekoliko godina imamo i dosta mladih bračnih parova pa tako i male djece u selu, pa smo tako redovan dio dječjih vatrogasnih igara u organizaciji Vatrogasne zajednice Orahovica. Ovi stariji baš nemaju kuda, sve se svodi na pokoje svatove, kirvaj i tome slično, ali baš u selu nije bilo nekakvog zajedničkog druženja. Tako smo odlučili pokrenuti seoska druženja kroz društvene igre pa je tako protekli vikend održan veliki turnir u belotu. Imali smo simboličnu kotizaciju iz koje smo financirali večeru i piće za sve sudionike, i evo, napunili smo dom i bilo je prekrasno – kaže predsjednik DVD-a Nova Jošava Željko Mihalek.

2801vatrogasnadruzenja 2 Custom

Sadržaji su krenuli već početkom ove godine uz Svjetsko rukometno prvenstvo, a potom i proslavu Dana svetog Vinka.

-Još jedan potez kojim želimo dovući ljude da budemo na okupu je bila i želja da kupimo televizor. Uputili smo molbu Gradu Orahovici i vrlo brzo gradonačelnica Ana-Marija Petin nam je odobrila zahtjev, osobno donijela televizor i zvučnik i mi joj se od srca zahvaljujemo na toj prelijepoj gesti. Upravo smo na taj način svi zajedno gledali utakmice naših rukometaša i navijali, a posebno zanimljivo je bilo na Dan svetog Vinka kada smo televizor iznijeli van i uz pečenje slanine i kobasice na ražnju u pravom prirodnom ambijentu pratili utakmicu – zaključuje Mihalek.

2801vatrogasnadruzenja 3 Custom

U novojošavačkom domu svake nedjelje će biti neko druženje.

-Vidjeli smo da ljudi vole doći, pa smo se tako dogovorili da ćemo gotovo svake nedjelje nešto pripremiti. Imamo stolnoteniski stol, elektronski pikado, šah, belot uvijek može, a na kraju krajeva možemo se naći i jednostavno zabaviti uz neku svirku i ples. U cijeloj ovo j priči privlačimo naše mlade i vatrogastvu što je također jedan od ciljeva – kaže tajnik društva Željko Čačinović.

2801vatrogasnadruzenja 1 Custom

U Novoj Jošavi nema prepreka, svi su oni prije svega Jošavčani i za selo će svi zajedno uvijek napraviti što god treba. Uistinu su pravi primjer složnosti i prijateljstva jedne pitome, slavonske sredine.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content