SNIJEG, KIŠA ILI LEDENA KIŠA Evo što nam još zima nosi nakon pljuska “stiropora”

Zima „oštre zube ima“, kako bi pokojni profesor Milan Sijerković rekao.

Jučerašnji dan na području Virovitičko-podravske županije obilježilo je promjenjivo, svježe, vjetrovito i nestabilno vrijeme. U poslijepodnevnim satima iz Mađarske su nam stizali oblaci iz kojih su padale oborine na granici kiše i snijega. Mario Ripli i Tomislav Kolec uhvatili su fenomenalne bajkovite prizore, boja, nijansi i strukture ovog nebeskog spektakla.

thumbnail 31 Riply

Pljusak “stiropora” jučer oko 16:20 sati iznad Virovitice.
Solika je oborina u čvrstom stanju od bijelih i neprozirnih ledenih zrna koja su okrugla ili čunjasta promjera 2- 5 mm, prethodi snijegu ili pada sa snijegom i kišom pri 0°C, zrna su prhka i drobe se, lako se lome, odskaču kao elastične kuglice, raspršuju se, šušte dok padaju…

thumbnail 31 Tomy

Stara pučka meteorološka izreka vezana je za jučerašnji dan.

“Kakvo je vrijeme Makarija, takvo bude i rujna. (2.1. Jer se smatralo “kakav je prvi dan u godini, takvi budu svi u kolovozu dani”, pa je to predviđanje i prošireno. Makarija vedar ili maglen, očekuj takvu i jesen.”

Eto, sad znamo kakva bi nam jesen trebala biti. Da nastavimo u istom tonu, pred nama je hladniji period ili hladniji prodori, a jedna stara pučka meteorološka izreka vezana za blagdan sv. Tri kralja kaže: “Ako je na Tri kralja vrijeme jasno, za dugu zimu čuvaj sijeno. Tri kralja prvo bez mesa nego bez bure. Prije će na blagdanskoj trpezi uzmanjkati mesa nego što će izostati bura. Vodokršće, i pop dršće! Prodor hladnog zraka oko blagdana sv. Tri kralja.”

Što od vremena možemo očekivati do kraja tjedna, ali i dalje? Krenimo redom. Još je sve puno nejasnoća, ali ovako to trenutno izgleda.

Izlazni numerički prognostički model ECMWF 00Z.
Akumulirane količina snijega od 03.01.2019. godine do 13.01.2019. godine.

Screenshot 20190103 080256

Tijekom četvrtka i petka očekujemo povremen slab snijeg ili pljuskove snijega. Ništa puno, često i obilno. Lopate za snijeg i ostali zimski „rekviziti“ vam neće trebati.

Tijekom subote i nedjelje očekujemo češće i rasprostranjenije oborine. Vrlo vjerojatno će oborine biti u obliku snijega. Ipak, uz porast temperature zraka u višim slojevima atmosfere moguće su oborine na granici kiše i snijega, možda i kiša „ledena kiša“. Još je teško prognozirati tip i količinu oborina tijekom subote i nedjelje. Tijekom subote ćemo znati što i kako. Temperature zraka bez znatnije promjene. Zima je, i mora biti hladno. Kad će ako ne tijekom siječnja. Jutarnje temperature zraka očekujemo od -6°C do 1°C tijekom nedjelje. Najviše dnevne od -2°C do 2°C ili koji stupanj više tijekom nedjelje. Vjetrovito. Vjetar slab do umjeren na udare i jak sjevernih smjerova. Tijekom petka i subote prolazno u okretanju na južne smjerove.

Tjedan pred nama?

Još je daleko za analiziranje. Ako se ostvari trenutni scenarij koji „crtaju“ numerički prognostički modeli i meteorološke karte u tjednu pred nama očekujemo nastavak zimskog vremena. Mraz, inje, minusi, studeni dani, sjeverno strujanje…. U drugoj polovici tjedna sve je izglednije formiranje ciklone koja će u kombinaciji s hladnijom zračnom masom donijeti, možda i prvi ozbiljniji snijeg ove zimske sezone.

Još se numerički prognostički modeli nisu usuglasili u izlazima tako da još ne želim ulaziti u dublju analizu. Što će od svega biti, na vrijeme ću vas obavijestiti. (www.icv.hr, kp)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content