Aktivno sudjelovanje Zavoda za javno zdravstvo “Sveti Rok” VPŽ u preventivnoj aktivnosti u osnovnoj školi

foto: ZZJZ "Sveti Rok" VPŽ

Zavod za javno zdravstvo “Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije uspješno je ostvario predviđene aktivnosti u preventivnoj aktivnosti “Prevencija rizičnih ponašanja učenika osnovne škole” koja je provedena danas (utorak) u Osnovnoj školi I. G. Kovačića u Gornjem Bazju.

Osnovni je cilj ove preventivne aktivnosti osnaživanje samozaštitnih potencijala mladih u odupiranju vršnjačkom nasilju, zloupotrebi droga, pijenju alkohola i pušenju te promicanje zdravlja.

Kroz radionicu za učenike 6. razreda nastoji se pomoći učenicima osvijestiti rizike koji proizlaze iz vršnjačkog nasilja. Ovu je radionicu provela mr. sc. Vesna Šerepac.

foto: ZZJZ “Sveti Rok” VPŽ

Za učenike 7. razreda osmišljena je radionica o rizicima pijenja alkohola i pušenja te pomoći u organizaciji slobodnog vremena. Ovu su radionicu proveli profesor psihologije Siniša Brlas i prim. mr. sc. Miroslav Venus. Odgovarajućim metodičkim i didaktičkim pristupom stručnjaka različitog profila djeluje se tako u smjeru osnaživanja samozaštitnih kapaciteta učenika usmjerenih njihovom mentalnom i tjelesnom zdravlju. Za potrebe provedbe ove aktivnosti nabavljena je knjiga “Droga-loš životni izbor” te je tiskan vodič za mlade “Kroz život bez nasilja; deset protunasilnih poruka” koji je podijeljen svim učenicima viših razreda kao i razrednicima ove škole.

Ovu su preventivnu aktivnost osmislili stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije, a provedena je u suradnji s Osnovnom školom I. G. Kovačića Gornje Bazje i Povjerenstvom za suzbijanje bolesti ovisnosti Virovitičko-podravske županije.

(www.icv.hr, ZZJZ “Sveti Rok” VPŽ)