Upoznajte Ivanu Peradinović, djevojku koja će predstavljati VPŽ na izboru za Najljepšu Slavonku u narodnoj nošnji

Da Virovitičko-podravska županija ima istinske ljepotice to je već odavno poznato i potvrđeno, no svakog dana neka nova djevojka oduševi svojom ljepotom i ostvari zapažene rezultate na regionalnim i državnim natjecanjima. Ovo je priča o jednoj našoj ljepotici, ali onoj koja svojom ljepotom krasi i kulturnu baštinu svoga kraja. Ivana Peradinović (24) iz Suhopolja članica je KUD-a Suhopolje i predstavljat će svoje društvo i županiju na izboru za najljepšu Slavonku u narodnoj nošnji u Vinkovcima.

Tko je zapravo Ivana?

-Rođena sam 1995. godine u Virovitici. Po prebivalištu osnovnu školu završila sam u Gradini, a srednju Strukovnu školu u Virovitici – smjer Ekonomist. Pored navedene stečene srednje stručne spreme završila sam i prekvalifikaciju za zanimanje Farmaceutski tehničar, koje mi je privuklo pažnju i ljubav od najranije dobi. Zaposlena sam u Domu zdravlja Virovitičko-podravske županije, ljekarničke jedinice Slatina, gdje sam uz radne kolegice i kolege ostvarila svoje snove.

Kako i kada si upoznala folklor i što to znači za tebe?
-Moji prvi koraci, odnosno upoznavanje s folklorom dogodio se u mojoj obitelji – prenašanjem tradicije s bake na mene te preko roditelja koji zbog obaveza druge prirode nisu članovi KUD-a. Stvarni početak mog bavljenja folklorom dogodio se na prijedlog moje prijateljice i predsjednice KUU “Suhopolje” Martine Šaka, koja mi je ispunila želju te sam od rujna 2017. godine članica te Udruge.

KUU Suhopolje 2
Foto: Facebook

Kako je došlo do prijave za „Najljepšu Slavonku“ i što očekuješ od tog natjecanja?
-Na jednoj od proba u moje KUU “Suhopolje “ došao je prijedlog od strane prošlogodišnje sudionice Ree Pranjić, koja je predložila da bi naša udruga mogla kandidirati jednu od djevojaka – članicu udruge za natjecanje za „Najljepšu Slavonku“. Tako je na odboru KUU “Suhopolje “ odlučeno da predstavljam Udrugu, u jednoj od narodnih nošnji, kao i mjesto Suhopolje, odnosno Virovitičko-podravsku županiju. Prije svega od izbora za „Najljepšu Slavonku“ očekujem dobru i ugodnu atmosferu, pa neka najbolja pobjedi.

Kako gledaš na ovakav izbor ljepote s temeljem kulturne baštine?
-Ovdje ću napomenuti kako je kulturna baština koju su nam ostavili naši stari ispred ljepote svake sudionice ovog natjecanja, jer na istom predstavljamo svoju nošnju, udrugu i mjesto djelovanja udruge. Sama narodna nošnja je prekrasan odjevni predmet, koja se savršeno uklapa u svakodnevni život osoba i ljudi koji su zbog raznoraznih migracija naselili područje naše županije.

KUU Suhopolje 1
Foto: Facebook

Par rečenica o tvom društvu, je li problem s mladima kao i u većini u Slavoniji?
-Kulturno-umjetnička udruga “Suhopolje” djeluje od 2008. godine, imamo tri dobne skupine: vrtićka dob ili oni najmanji, srednja skupina koja obuhvaća dob od trećeg do osmog razreda osnovne škole te odrasli. Svake godine sudjelujemo na više manifestacija diljem RH, kao i u inozemstvu, a najviše što bih ovim putem izdvojila su Međunarodna smotra folklora „Golubica bijela“ koja se održava u dane općine Suhopolje, kao i Božićni koncert koji se održava u dane Adventa. Također ovdje ću napomenuti da navedena udruga broji 72 člana, dok s gledišta demografije nemamo probleme s mladima kao što je to izraženo u drugim sredinama.

Kao mlada članica jednog KUD-a što bi poručila mladim djevojkama i dečkima o toj nevjerojatnoj ljepoti folklora i kulturne baštine?
-Poručila bih svima koji imaju motiv, želju, volju i ljubav prema našoj kulturnoj baštini, da isto “ne skrivaju” u sebi već da se pridruže veseloj i aktivnoj Kulturno-umjetničkoj udruzi “Suhopolje” koja će ih rado podučiti svim narodnim običajima ovog i drugih krajeva jer na ovaj način čuvamo baštinu, običaje i identitet naših od zaborava. Zahvalila bi se odboru Kulturno-umjetničke udruge “Suhopolje” na nominaciji i marljivim podupirućim i aktivnim članovima udruge, voditeljici etno sekcije Ljubici Litrić, predsjednici Udruge Martini Šaka, Općini Suhopolje koja je prepoznala i podržala rad Udruge, kao i Virovitičko-podravskoj županiji. Zahvaljujem se i svim ljudima, prijateljima i članovima udruge na neizmjernoj podršci, pažnji i pruženoj ljubavi te svojim roditeljima što su mi usadili ljubav prema kulturnoj baštini i folkloru. (www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content