VIŠE NEMA ČEKANJA NA TOPLICE Uskoro otvorenje novog rehabilitacijskog bazena u županijskom Domu zdravlja u Slatini

Kroz nekoliko dana očekuje se otvorenje novog rehabilitacijskog bazena u Slatini, u okviru županijskog Doma zdravlja, a koji će pacijentima omogućiti prijeko potrebnu hidroterapiju. Riječ je o bazenu dimenzija 8,5 x 5 metara, koji je preuređen i izgrađen sa 700.000 kuna.

Sredstva su osigurali Dom zdravlja Virovitičko-podravske županije, Virovitičko-podravska županija i Grad Slatina. Prvi bazen izgrađen je kad i Dom zdravlja u Slatini, no posljednjih tridesetak godina nije bio u funkciji zbog arhitektonskih barijera – visinske neusklađenosti s gradskom kanalizacijskom mrežom. Novi bazen predstavlja moderan sustav pomoći pacijentima, koristi najmoderniju opremu, sustave pročišćavanja i nudi širok spektar mogućnosti korištenja, koji ne staje samo na hidroterapiji.

IMG 20190128 101453 Custom

– Bazen bi najkasnije do 10. veljače trebao biti otvoren i drago mi je da sada pacijentima možemo pružiti i onu medicinsku uslugu koja nam je nedostajala. Uz sve usluge koje pružamo u okviru ambulante i Odjela za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu Doma zdravlja VPŽ u Slatini, uvijek nam je bio problem rehabilitacija trauma, odnosno degenerativnih bolesti koje završavaju s endoprotezama. Sada smo taj problem riješili. Jer, voda je jedan od neophodnih medija u različitim vrstama rehabilitacije, za opuštanje struktura, jačanje, razgibavanje – poručuje dr. Ivica Fotez, ravnatelj županijskog Doma zdravlja i specijalist fizikalne medicine.

Županijski Dom zdravlja u Slatini u posljednjim trima godinama doživio je procvat – zaslugom bivšeg ravnatelja Igora Fazekaša i dr. Ivice Foteza unaprijeđen je rad fizikalne terapije, nabavljeni su suvremeni uređaji, a postojeće su prostorije preuređene pa je danas Odjel ambulante za fizikalnu i medicinsku rehabilitaciju opremljen najnovijom opremom i uređajima za pomoć pacijentima. Dio sredstava uložen je iz projekta vezanog za opremu primarne zdravstvene zaštite te drugim dijelom iz sredstava samog županijskog Doma zdravlja.

IMG 20190128 101557 Custom

BRŽE DO TERAPIJE

Novi bazen zaokružit će cjelovitu terapijsku uslugu pacijentima, ali i smanjiti pritisak na toplice, liste čekanja i skratiti periode bolovanja kod zaposlenika koji čekaju na terapiju. – Da biste došli u toplice, treba proći mjesec, dva ili pet mjeseci, ovisno o situaciji. Cijelo to vrijeme pacijent je na bolovanju, a tijek bolesti uzima svoje: hidroterapija u toplicama nakon nekoliko mjeseci od traume nema isti efekt kao odmah po oporavku.

Pacijenti koji su prošli traumu, imaju degenerativne bolesti ili endoproteze, njima je odmah potrebna rehabilitacija pa će je sada moći odraditi u Slatini. Dobra je to vijest ponajprije za sve one pacijente koji će biti operirani u virovitičkoj Općoj bolnici i koji će nakon endoproteze i osteosinteze prijeloma kostiju trebati ranu rehabilitaciju.

IMG 20190128 101740 Custom

Moći će brzo doći na red za hidroterapiju na naš bazen – kaže dr. Ivica Fotez koji ističe kako će bazen u prvom redu pružiti uslugu i svim pacijentima sa slatinskog, orahovačkog pa i našičkog područja. Nova usluga u Slatini predstavlja olakšanje za pacijente i donosi dugoročnu korist ne samo za njih, nego i za cijeli zdravstveni sustav. Pacijent će umjesto nekoliko tjedana u toplicama, na koje je čekao mjesecima i koje će zdravstveni sustav skupo platiti, svu potrebnu terapiju, od kineziterapije, elektroterapije i hidroterapije sada moći primiti u Slatini.

– Pacijenta hidroterapija neće ništa koštati, moći će je koristiti na uputnicu, kao i druge medicinske usluge u okviru fizikalne i medicinske rehabilitacije. Ujedno, jako nam je drago što ćemo osobama koje se nose s osteodegenerativnim bolestima, odnosno ljudima starije životne dobi hidroterapijom sada moći omogućiti lakši život s manje boli i više pokretljivosti – poručuje dr. I. Fotez.

IMG 20190128 092707 Custom

PODIZANJE NIVOA

Novi bazen je i samom osoblju – liječniku i fizioterapeutima velika pomoć u radu. Samo kroz ambulantu dnevno prođe više od stotinu pacijenata, koji dolaze iz svih gradova i sela pa ovi stručnjaci najbolje znaju važnost hidroterapije u oporavku nakon operacije, ozljede i njezin utjecaj kod kroničnih i degenerativnih bolesti. Podizanje usluge za još jedan nivo ide ukorak sa željom da Slatina postane najbolji centar za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju u ovom dijelu Hrvatske. Preduvjeti su već postignuti: nastavna su baza Medicinskog fakulteta iz Osijeka i Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo, u okviru kojega je i studij za fizikalne terapeute u Orahovici.

– Studenti kod nas u županijskom Domu zdravlja imaju vježbe, omogućili smo im kvalitetan prostor za kineziterapiju i elektroterapiju, odnosno, ono što im je najosnovnije u edukaciji – o važnosti suradnje govori dr. Fotez koji je i stručni suradnik i predavač na istom fakultetu, a koji hvali odlične fizioterapeute, kolege, koji su, kaže, skloni daljnjem napredovanju. Nastoji ih uključiti na rad na fakultetu, kako bi kao certificirani fizioterapeuti držali vježbe za studente u Slatini, ali i predavanja na fakultetu u Orahovici.

OTVOREN I ZA JAVNOST

Županijski Dom zdravlja novi bazen planira iskoristiti i u širu svrhu – osim za terapiju, moći će ga koristiti i građani koji se žele opustiti, iskusiti čari hidroterapije, masaže u vodi…
– Uz Orahovicu, ovo je zasad jedini natkriveni bazen na našem području. Plan je da u prijepodnevnim satima bude iskorišten u terapijske svrhe, a u poslijepodnevnim satima, nakon što se profiltrira voda, u planu je da se da na korištenje. U bazen su ugrađene mlaznice koje služe za hidromasažu mekoga tkiva, odnosno mlaznice zraka i vode za stopala, natkoljenicu i leđa pa sam siguran da će u njegovom učinku građani itekako uživati. Velika nam je želja da pliću etažu, budući da je bazen građen u dvije etaže, iskoristimo za najmlađe. Ponudit ćemo dječjim vrtićima mogućnost da bazen iskoriste za oslobađanje djece od straha od vode, učenju disanja u vodi i prvim koracima do plivanja. U svakom slučaju, bazen ćemo maksimalno iskoristiti – poručuje dr. Ivica Fotez.

IMG 20190128 092600 Custom

U GIMNASTIČKOJ DVORANI UVIJEK JE RADNO

Dom zdravlja u Slatini opremljen je i gimnastičkom dvoranom u kojoj je cijeli tjedan na spravama, podu, klupama i svim pomoćnim sredstvima vrlo radno. Ondje svoju terapiju vježbe provode pacijenti sa šireg slatinskog i orahovačkog područja. Marija Cicvarić (62) prije godinu dana operirala je karcinom dojke i nakon 280 terapija, kaže, sada nekadašnju snagu vraća vježbanjem ruke i ramena tri puta tjedno. – Vježbam lijevu ruku, vrat i rame, a idem i na limfnu drenažu. Vježbe i limfna drenaža zaista mi puno pomažu jer prije nisam ništa mogla s lijevom rukom, ni pomaknuti ju. Osjećaj je dobar, ne boli me i sada mogu sve- zadovoljno kaže M. Cicvarić iz Slatine.

okvir dvorana Custom
Fizikalni terapeut Elizabeta Prpić s pacijentima radi već više od trideset godina i s njima provodi medicinsku gimnastiku, elektroterapiju i termoterapiju. Svojim bogatim iskustvom pomaže pacijentima svih životnih dobi i potreba – od onih najmlađih, petogodišnjaka, do umirovljenika koji su već duboko zašli u osamdesete godine života. Ozljede koljena, oporavak nakon operacije, nepravilno držanje, deformacija kralježnice, povrede stopala i ruku, lumbalne ihialgije (križobolje), atrofija mišića…sve je to dobro poznato Elizabeti i njenim pacijentima kojima ustrajno pomaže pri povratku u svakodnevicu nakon bolesti ili privremenih stanja.

okvir dvorana 2 Custom

 

– Dnevno radimo s do 110 pacijenata. Svatko ima barem četiri procedure, a svakih pola sata vježbamo drugi dio tijela. Ujedno, s pacijentima koji to trebaju, radimo i individualne vježbe – govori nam vrijedna Elizabeta. U dvorani nude i cjelovitu uslugu nakon operacija, budući da Dom zdravlja Slatina posjeduje tri uređaja za mehanički kontinuirani opseg pokreta, tzv. Kineteca. Oni pomažu pacijentima nakon operacije kuka ili koljena – razgibavaju im zglob, a bez da sami moraju opteretiti svoj mišić.

ŠTO JOŠ PROLAZE PACIJENTI U OKVIRU FIZIKALNE TERAPIJE I REHABILITACIJE?

Terapija udarnim valom još je jedna od medicinskih usluga koju pacijenti primaju u ambulanti županijskog Doma zdravlja u Slatini. Riječ je o posebnom tretmanu koji olakšava kroničnu bol, primjerice, u ramenu, leđima, petama, laktovima, kod kalcifikacije tetiva u području ramenog zgloba ili „trna u peti“. Drugi put na ovoj terapiji bila je Zorica Makar (62) iz Nove Šarovke. Nakon operacije kralježnice, slijedi joj niz terapija – vježbe, parafinska, „struja“, magnet, ali i udarni val.

IMG 20190128 094436 Custom

– Jedan udarni val primila sam prošli tjedan, bilo je malo bolno, ali danas mi je nakon druge terapije bolje– kaže Zorica nakon tretmana desnog stopala. Budući da joj je zbog kralježnice trpjelo cijelo tijelo, terapije su donijele prvo olakšanje za bolove u rukama, kaže. Pravi efekt udarnog vala Zorica će osjetiti nakon trećeg i svakog sljedećeg tretmana, budući da su prva dva uvodna, objašnjava fizioterapeut Ivan Santner. – Prve dvije terapije su svojevrsni uvod, da se pacijent navikne na osjećaj, na utjecaj struje, a tek nakon treće izraženije se vide i pravi rezultati. Postupak ne treba biti bolan jer se jačina udarnog vala uvijek prilagodi pacijentu – kaže I. Santner, dodavši kako na udarnom valu dnevno u prosjeku završi pet pacijenata s ciljem olakšanja boli.

Još je jedna terapija, a ovaj put iznad uobičajenog standarda za ambulante, limfna drenaža. Iako je u javnosti poznatija kao gotovo kozmetički tretman, protiv celulita, ona je neizostavna pomoć pacijentima, primjerice, nakon operacije karcinoma i kemoterapije onih koji imaju problema s edemima ili dugotrajnim ožiljcima. Objašnjava nam to Marija Grubišić iz Humljana, koja na ovaj tretman u Slatinu dolazi tri puta godišnje kao pacijentica koja je operirala dojku.

IMG 20190128 094507 Custom

– Dvije godine nakon operacije jako mi je počela otjecati desna ruka pa mi je limfna drenaža jako potrebna – govori nam tijekom terapije koja traje 45 minuta i pritom hvali osoblje, liječnike, fizioterapeute koji su uvijek spremni pomoći i imaju lijepu riječ za svakog pacijenta. – Prije sam išla na terapiju u Našice i Bizovac, a sada je mogu primati u Slatini. Iako je to 20 kilometara od našeg sela, ipak je bliže. Ruka me inače jako boli, oteklina je velika. Iako sama terapija ne pomaže da oteklina nestane, veliko mi je olakšanje to što je bol manja, limfa je prohodnija pa ruku mogu koristiti. Inače, terapija je jako ugodna, poput masaže i osjećaj je dobar – zadovoljna i malim pomacima kaže Marija Grubišić.

TERAPIJA „DOBROM“ STRUJOM I PARAFINSKIM OBLOZIMA OLAKŠANJE JE BOLOVA MNOGIM PACIJENTIMA

U svojem će oporavku mnogi zatrebati terapiju strujom, a u županijskom Domu zdravlja u Slatini tu vrstu medicinske usluge provode na nekoliko načina: elektroterapijom, TENS metodom, dijadinamskim strujama (DDS), galvanskom strujom, interferentnim strujama te elektrostimulacijom. Sve ovo pacijenti dobivaju u ambulanti za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu, u okviru koje prolaze i terapiju ultrazvukom te laserom, ovisno o ozljedi ili zahvatu koji su prošli.

– Kada prvi put dođu na terapiju ‘strujom’, različito reagiraju, neki već imaju informaciju što ih čeka, a nekima je cijela situacija nepoznanica pa postoji i određena doza straha – kaže fizioterapeutkinja Romina Medved. Njezin je zadatak, kao i njezinim kolegicama i kolegama, objasniti pacijentu što ga točno očekuje, proći s njim postavljanje elektroda i naučiti ga razlikovati poželjne od neugodnih osjećaja prilikom terapije.

struja3 Custom

– Zapravo je vrlo jednostavno i jednom kad se sve objasni, nema problema – sa smiješkom kaže Romina M. Dnevno kroz ovu vrstu terapija prođe i do 110 pacijenata. Struja u ovom slučaju znači olakšanje kod bolova u zglobovima i mišićima, a prednost terapije je, kaže, što se može primijeniti na gotovo svaki dio tijela – od križa, lakta, ručnog zgloba, prstiju, lopatica… Na ‘struju’ tako dolaze i djeca koja imaju skoliozu, krivo držanje tijela, mladi nakon padova i ozljede nogu ili ruke, odrasli koje muči bol u ‘križima’, zaposleni ljudi koji nakon operacije ili ozljede moraju na rehabilitaciju…Struja ide u kombinaciji s vježbama, a ta je kombinacija dobitna, kaže pacijentica Terezija Dorić iz Slatine.

– Već sam pet tjedana na terapiji strujom zbog oštećenja 4. i 5. diska na kralježnici i zbog osteopenije. Kad je bolest krenula, bez vježbanja nisam se mogla ni sagnuti kao ni raditi bilo kakve poslove koji su uključivali napor. Dok traje terapija, jako se dobro osjećam. Struja je ugodna, a ultrazvuk i laser stvaraju osjećaj masaže pa bolni dio popusti i osjećam veliko olakšanje – priznaje matičarka u mirovini Terezija Dorić.

IMG 20190128 095154 Custom

 

Zadovoljan je i poljoprivrednik Tomislav Kolar iz Josipova. I on je na kombiniranoj terapiji. Godine na traktoru, za motikom i vrećama učinile su svoje – nesnosna bol zahvatila mu je leđa.

– Kombiniranom terapijom zaista mi je bolje. Danas mi je 35. dan, išao sam dvadeset dana zaredom, imao pauzu od 15 dana pa ponovno krenuo. Primam magnetnu terapiju, struju, ultrazvuk, a super mi je i parafinska terapija. Oblozi su u donjem dijelu leđa topli, nakon njih je lakše – objašnjava tijekom parafinske terapije koja traje petnaestak minuta.

struja Custom

Fizioterapeutkinji Štefici Borsik drago je kada vidi olakšanje na licu pacijenta, neovisno o kojoj terapiji prolaze. – Naš je zadatak olakšati pacijentima bolove svih vrsta i sretni smo kad vidimo da im je lakše, da ih manje boli. Nakon terapije su pokretljiviji, a bol je manja – kaže stručnjakinja, između ostalog, i za tople parafinske obloge koji pacijenti rado primaju kao terapiju. Jer, topao oblog u ovom slučaju smanjuje kroničnu bol u zglobovima, opušta bolne mišiće i poboljšava cirkulaciju, odnosno djeluje na sve one zdravstvene probleme koji pacijentima otežavaju život. (www.icv.hr, mlo; foto: M. Lovrenc)

[g-gallery gid=”504717″]

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content