FOTO Gradsku knjižnicu i čitaonicu Slatina posjetila skupina ”Malci” DV Zeko povodom Svjetskog dana lutkarstva

Povodom Svjetskog dana lutkarstva Gradsku knjižnicu i čitaonicu Slatina posjetila je skupina “Malci”, predškolci Dječjeg vrtića Zeko.

Skupina predškolaca nadjenula je svojoj skupini ime po istoimenom crtanom filmu “Malci” koji im je jedan od najdražih. Većina ih već posjeduje članske iskaznice, a osim priča, “Malci” često koriste i knjige koje, na njima prilagođen način, govore o stručnim temama kao što su ljudsko tijelo, svemir i još tisuću zašto i kako.

Knjižničarka ih je upoznala sa svim odjelima knjižnice, a oni koji već duže vremena posuđuju knjige pomogli su knjižničarki objasniti službe i usluge knjižnice primjerene njihovu uzrastu. Poklonjeno im je članstvo za narednih godinu dana.

Kako je bio Svjetski dan lutkarstva, knjižničarki je lutka žabac pomogla ispričati priču autorice Mihaele Veline “Žabeceda”. Zeleni žabac bio je i glavni junak koji je na neobičan način približio abecedu najmlađim čitačima-gledačima i učinio knjigu i vrlo korisnom. Lik žapca tako je otkrio slovo A, ali i rekao djeci da se za vožnju auta dara nema, za slovo C cipela mu za krak nije, ali Č čizma bolje nogu grije. Tako redom slovo po slovo, uz izvrsne ilustracije Tomislava Torjanca stigli su, nakon skoro sat vremena, do slova Z, kada simpatični žabac u zrcalo baš ne viri jer zna koja ga slika čeka, pa zato čvrsto žmiri. Tako i završila “Žabeceda”.

P3210020 Custom
foto: GKiČ Slatina

Predškolci su zahvaljujući ovoj neobičnoj i simpatičnoj slikovnici, didaktički dobro osmišljenoj, obogaćenoj izvrsnim ilustracijama, neosjetno pregledali sva slova kroz igru. Teško je bilo odrediti današnjeg dobitnika nagrade, knjige “Moja velika zabavna knjiga” (poklon nakladničke kuće Znanje), jer je mnogo djece aktivno i redovno sudjelovalo. Najaktivnijeg “Malca” izabrala su sama djeca.

Predškolci su knjižnici poklonili “čarobni grah” koji su zasadili i “divovski dvorac” koji su izradili nakon čitanja priče i gledanja elektronske slikovnice “Janko i čarobni grah”. Susret je završio razgledavanjem mnoštva slikovnica primjerenih njihovu uzrastu.

(www.icv.hr, adf, ak, GKiČ Slatina)

[g-gallery gid=”515991″]

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content