Virovitičke košarkašice odlične protiv prvakinja Hrvatske, 23. ožujka u Virju će pokušati izboriti i treći nastup zaredom na Prvenstvu Hrvatske

U organizaciji ŽKK Virovitica u Špišić Bukovici održan je četvrti turnir Prvenstva Regije Sjever za košarkašice do 11 godina starosti.

Naime, virovitičke košarkašice krenule su po povijesni uspjeh, a to je da se i treću godinu zaredom plasiraju na Prvenstvo Hrvatske, na kojem su prošle godine osvojile fenomenalno 5. mjesto. Put do Prvenstva Hrvatske nije lagan i prvo se treba plasirati među prva četiri mjesta u prvenstvu te izboriti nastup na završnici Prvenstva Regije Sjever te na završnici ući u finale.

Inače, Regija Sjever okuplja klubove iz pet županija sjeverozapadne Hrvatske. U prvoj utakmici turnira snage su odmjerile sa vršnjakinjama iz Koprivnice. Bila je to košarkaška predstava u jednom smjeru jer se od početka vidjelo da košarkašice Koprivnice neće moći pratiti tempo raspoloženih Virovitičanki. Bila je to prigoda da se razigraju sve košarkašice te krajnji rezultat ne oslikava razliku u kvaliteti ovih ekipa.

Najefikasnije su bile Nika Gverić, Hana Deskar i Margareta Cenger sa šest postignutih koševa. U strijelce su se upisali i Alisa Lovreković sa tri koša te Monika Požežanac Sabolić i Korina Bosnić sa dva postignuta koša. Nekoliko skokova ostvarile su Nikolina Hetzel, Dorotea Blažičević i Lucija Grgurević. Borbenost su iskazale Tamara Kosi, Lana Bajivić, Ena Salajić i Eva Duršot dok su se u obavljanju obrambenih zadataka istaknule Mia Jerbić, Lea Štampar, Nika Miljak i Eva Duršot.

ŽKK Virovitica – ŽKK Koprivnica 25:17

ŽKK Virovitica: Mia Jerbić, Margareta Cenger 6, Alisa Lovreković 3, Lucija Grgurević, Monika Požežanac Sabolić, Dorotea Blažičević, Nika Gverić 6, Nika Miljak, Hana Deskar 6, Nikolina Hetzel, Ena Salajić, Eva Duršot, Korina Bosnić 2, Lana Bajivić, Tamara Kosi i Lea Štampar.

IMG 20190310 101159 Custom e1552294110279
foto: ŽKK Virovitica

U poluvremenu turnira održana su natjecanja u košarkaškim disciplinama. I tu su Virovitičanke bile jako dobre. Nika Gverić je pobijedila u košarkaškom slalomu te je tako izborila završnicu koja će se održati u Virju 23. ožujka. Uz pobjednicu Niku Gverić polufinala su izborile Ena Salajić, Hana Deskar i Margareta Cenger.

Prva utakmica kao da je razigrala igračice Koprivnice koje su u odlučujućoj utakmici pobijedile Vindi iz Varaždina sa četiri koša razlike. To je bilo dovoljno da izbore treće mjesto u prvenstvu i plasman u polufinale Regije gdje će za plasman na Prvenstvo Hrvatske igrati protiv ŽKK Virovitice.

Nakon uvodne pobjede na kraju turnira odigran je derbi koji je odlučivao o pobjedniku ovog dijela natjecanja. Prvoligaški klub Podravac iz Virja već godinama dominira u svim dobnim kategorijama, no posljednjih godina Virovitičanke im sve više pušu za vratom. Virovitički malci i ovaj put su pružili snažan otpor prvakinjama Hrvatske. Virjanke je predvodila fenomenalna Iva Šoš, inače najbolja igračica u Hrvatskoj u ovoj kategoriji koja je postigla i prvih 10 koševa na utakmici za prednost Virjanki od 10:1 u prve tri minute.

Tada je trener Robert Fritz pozvao time-out, promijenio izvođača lopti i sve je krenulo na bolje. Prvo je Hana Deskar zabila koš, Alisa Lovreković košu iz slobodnog dodala je skok i ubačaj, da bi na kraju četvrtine Margareta Cenger lijepo prošla lijevom stranom i ubacila za 15:7. U drugoj četvrtini raspoložena Nika Gverić sa nekoliko odličnih prodora dovela je utakmicu do poluvremena u potpunu neizvjesnost odnosno na 17:14.

IMG 20190310 101302 Custom
foto: ŽKK Virovitica

Trener gostiju svoju nervozu iskalio je na poluvremenu kada je svoje igračice “počastio jezikovom juhicom”. Naime, bilo je to prvi put u nekoliko godina da se netko na Regiji toliko približio Podravcu. Iako se u drugom poluvremenu ipak očekivala potpuna dominacija Podravca borbene Virovitičanke su se potrudile da neizvjesnost ipak duže potraje.

Bilo je jako lijepo vidjeti kako se mlađahne Dorotea Blažičević i Mia Jerbić bore za svaku loptu. Kako je Nikolina Hetzel uzela dva skoka znatno višoj Ivi Šoš te kako je Ena Slajić vižljasto ukrala nekoliko lopti inače preciznim Virjankama. Uz ovakvu fanatičnu borbenost Virovitičanke su Virje držale u šahu do 27:23. Tada je već potpuno iznervirani gostujući trener promijenio obranu. Uveo je obranu koja je gadno mirisala na zabranjenu zonsku obranu, koju pomalo umorne Virovitičanke nisu uspijevale probiti. Na kraju je završilo 37:25, a trener Robert Fritz je u posljednje dvije minute dao priliku i najmlađim igračicama da osjete ugođaj derbija.

ŽKK Virovitica – ŽKK Podravac Virje 25:37

ŽKK Virovitica: Mia Jerbić, Margareta Cenger 4, Alisa Lovreković 5, Lucija Grgurević, Monika Požežanac Sabolić, Dorotea Blažičević, Nika Gverić 11, Nika Miljak, Hana Deskar 4, Nikolina Hetzel, Ena Salajić 1, Eva Duršot, Korina Bosnić, Lana Bajivić, Tamara Kosi i Lea Štampar.

IMG 20190310 101346 Custom
foto: ŽKK Virovitica

Na kraju treba pozvati vjerne navijače da dođu u Virje u subotu, 23. ožujka kada će virovitički malci po treći puta pokušati izboriti Prvenstvo Hrvatske u ovoj kategoriji kroz polufinalni dvoboj sa ŽKK Koprivnicom. U slučaju pobjede u finalu za prvaka Regije Sjever dočekat će ih Podravac iz Virja kada će se, sudeći po posljednjoj utakmici, nešto i Virovitičanke pitati.

(www.icv.hr, ŽKK Virovitica)

[g-gallery gid=”512634″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content