VELIČANSTVENA PROSLAVA “Krila Oluje”, TT zbor i pokazne vježbe za 25. obljetnicu 81. gardijske bojne HV

Prije 25. godina osnovana je 81. gardijska bojna – jedna od najslavnijih postrojbi Hrvatske vojske koja je dala izuzetan doprinos u oslobađanju Republike Hrvatske. Tim povodom Udruga 81. gardijske bojne “Kumovi” u petak, 26. travnja organizira svečanost obilježavanja ove velike obljetnice. U Virovitici na Trgu bana J. Jelačića i šetnici ispred Gimnazije od 8 do 20 sati održat će se Taktičko tehnički zbor naoružanja i opreme Oružanih snaga RH.

U centru grada tako ćete moći pogledati tenkove, panzer haubice, višecijevne bacače raketa, bespilotne letjelice, minobacače i druga vojna vozila. Svojevrsni vrhunac dana bit će u 11:30 sati kada će akrobatska grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva “Krila Oluje” izvesti jedinstveni letački program. Nakon toga, u 11:40 sati iznad centra će preletjeti helikopter KIOWA Warrior koji će sletjeti na igralištu na prostoru bivše vojarne, a ondje će ga građani moći razgledati.

Program obilježavanja nastavit će se u 12 sati ceremonijalnom vježbom Počasno-zaštitne bojne na šetnici ispred Gimnazije Petra Preradovića Virovitice. U 13 sati Bojna za specijalna djelovanja izvest će vježbu kod Gradske knjižnice i čitaonice.

Program će se nastaviti i u subotu na Trgu bana J. Jelačića i šetnici ispred Gimnazije gdje će Taktičko tehnički zbor naoružanja i opreme Oružanih snaga RH biti predstavljen od 8 do 20 sati. Jednako tako Počasno zaštitna bojna održat će Ceremonijalnu vježbu.

Obilježavanje 25. obljetnice 81. gardijske bojne organiziraju Udruga 81. gardijske bojne “Kumovi” u suradnji s Ministarstvom obrane RH i Glavnim stožerom Oružanih snaga RH, Gradom Viroviticom i Virovitičko-podravskom županijom.

Podsjetimo, ratna postrojba 81. gardijska bojna Hrvatske vojske formirana je pred završnicu Domovinskog rata 1994. godine, ali u vrijeme kada je trećina teritorija Republike Hrvatske bila okupirana. – Tada je bilo potpuno izvjesno da slijede ratne operacije za konačno oslobođenje RH, jer druga strana nije prihvaćala ni jedan drugi argument osim vojničke sile – rekao je bojnik Davor Špoljarić.

Postrojbu su većinom činili pripadnici s virovitičkog područja, ali i prostora Pitomače, Slatine, Orahovice, Grubišnog Polja, Našica, Daruvara, Pakraca te drugih krajeva Republike Hrvatske, čak iz Dubrovnika.

– Treba reći da se radilo o časničkom, dočasničkom i vojničkom sastavu koji je ratna iskustva stjecao od 1990. godine kroz postrojbe 50. samostalni bataljun Zbora narodne garde, 127. brigadu Hrvatske vojske, 105. brigadu Hrvatske vojske, 132. brigadu Hrvatske vojske, postrojbe Zbora narodne garde Grubišnog Polja, Daruvara i Pakraca, Specijalnih jedinica MUP-a RH, dakle može se reći sve slavne i već do tada dokazane postrojbe HV-a i MUP-a – dodaje Špoljarić.

– Skup takvih pojedinaca i grupa koncentriran u jedinstvenu profesionalnu gardijsku postrojbu, predvođen vrlo homogenim zapovjedništvom i zasigurno već tada karizmatičnim zapovjednikom Renatom Romićem, shvaćajući kakve zadaće predstoje, otpočeo je krajnje ozbiljno i studiozno s obučavanjem i opremanjem postrojbe – ističe Špoljarić, dodavši kako je 81. gardijska bojna iskoristila maksimalno povjereno vrijeme za provedbu svih oblika i razina obuke i opremanje te svoj slavni ratni put počela u vojno-redarstvenoj operaciji “Bljesak”. Zatim je sudjelovala u združenoj operaciji snaga HV-a i HVO-a “Ljeto 95” u Bosni i Hercegovini, vojno-redarstvenoj operaciji “Oluja”, a ratni put završava sudjelujući u oslobađanju hrvatskih područja u Bosni i Hercegovini u združenoj operaciji Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane “Maestral”.

– Nažalost na tom putu u temelje hrvatske slobode živote je ugradio 21 pripadnik 81. gardijske bojne, ranjeno je 169 pripadnika među kojima njih 80 teško s trajnim posljedicama. Nestalih pripadnika na svom ratnom putu postrojba nema. Nakon rata pa do novijeg vremena preko 130 bivših pripadnika je umrlo, od kojih znatan broj zbog ratnih posljedica. Osamdeset i prva gardijska bojna zasigurno je jedna od postrojbi koja je bila od presudne važnosti za uspjeh završnih ratnih operacija oslobađanja Hrvatske te možemo biti ponosni što je naš grad iznjedrio takvu postrojbu – zaključuje Davor Špoljarić. (www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content