Europski predsjednici pozvali građane na “posebno važne” izbore za Europski parlament

Predsjednici 21 europske države, među njima i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, zajedno su pozvali građane na nadolazeće izbore za Europski parlament, istaknuvši kako su oni od posebne važnosti za Europu suočenu s izazovima – piše tportal.hr

-Našoj ujedinjenoj Europi potreban je snažan glas svih naroda. Zato vas pozivamo da iskoristite svoje pravo glasa. Na ovim izborima odlučujemo o našoj zajedničkoj europskoj budućnosti”, poručili su potpisnici poziva – predsjednici Bugarske, Češke, Njemačke, Estonije, Irske, Grčke, Francuske, Hrvatske, Italije, Cipra, Latvije, Litve, Mađarske, Malte, Austrije, Poljske, Portugala, Rumunjske, Slovenije, Slovačke i Finske – zajednička je poruka predsjednika 21 europske države.

Čelnici u “Zajedničkom pozivu za Europu uoči europskih izbora u svibnju 2019.” navode kako je integracija Europe pridonijela stvaranju stoljetne nade za mir u Europi nakon što su neobuzdani nacionalizam i druge ekstremne ideologije Europu dovele do barbarstva dvaju svjetskih ratova.

-Do današnjeg dana ne možemo i ne smijemo uzimati mir i slobodu, boljitak i blagostanje zdravo za gotovo. Neophodno je da se svi aktivno uključimo u ostvarenje velike zamisli o mirnoj i integriranoj Europi -poručili su europski predsjednici.

Stoga predsjednici ističu kako su izbori 2019. od posebne važnosti i poručuju europskim građanima kako oni “odlučuju o putu koji će Europska unije slijediti”.

U pozivu se naglašava kako su se europski narodi svojom slobodnom voljom ujedinili u Uniju, temeljenoj na načelima slobode, jednakosti, solidarnosti, demokracije, pravde i odanosti unutar i između njezinih članica, te da je taj savez bez presedana u povijesti Europe.

No predsjednici su upozorili kako se u EU u ovim mjesecima ‘više nego ikada prije’ suočava s golemim izazovima.

Po prvi put od početka europskih integracija spominje se povlačenje jednog ili više integracijskih koraka, poput slobode kretanja ili ukidanja zajedničkih institucija. Po prvi put jedna država članica namjerava napustiti Uniju. Istovremeno, drugi pozivaju na veću integraciju u EU ili eurozoni, ili na Europu s više brzina.

Čelnici ističu kako se stavovi o tim pitanjima razlikuju među europskim građanima, vladama i predsjednicima, no da se svi slažu kako su ‘europska integracija i jedinstvo ključni i da žele nastaviti s Europom kao Unijom’.

-Samo snažna zajednica moći će se suočavati s globalnim izazovima našeg vremena. Posljedice klimatskih promjena, terorizma, ekonomske globalizacije i migracija ne prestaju na nacionalnim granicama’, stoji u pozivu, te se zaključuje kako je ‘Europa u stanju podnijeti vrlo široki raspon mišljenja i ideja, no da je sigurno kako ne smije biti povratka na onu Europu u kojoj zemlje više nisu ravnopravni partneri, već protivnici – zaključak je predsjednika 21 europske države.

(tportal.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content