FOTO Srednjoškolci s područja Požeške biskupije hodočastili Gospi Voćinskoj

U subotu, 11. svibnja, u Svetište Majke Božje Voćinske hodočastili su srednjoškolci s područja Požeške biskupije predvođeni učenicima i djelatnicima požeške i virovitičke Katoličke gimnazije s njihovim ravnateljima Ivicom Bedeničićem i Mario Voronjeckim. Njima su se pridružili srednjoškolci iz Orahovice i Našica, te 40-ak učenika Srednje škole Marka Marulića iz Slatine s nekoliko profesora i župnikom Draganom Hrgićem koji su u Voćin hodočastili biciklima.

Po dolasku u svetišnu crkvu mladi su hodočasnici obišli oko Gospina lika te joj u molitvi i pjesmi uputili pozdrav nakon čega su imali mogućnost svete ispovijedi za koju ih je kratkim pokorničkim bogoslužjem pripravio Ljubiša Krmar, vjeroučitelj u Katoličkoj klasičnoj gimnaziji u Virovitici. Prije samog euharistijskog slavlja mladima su se svjedočanstvom vjere i duhovnog poziva obratili đakoni Tomislav Dokoza i Matej Filipović, te ih ohrabrili na njihovom srednjoškolskom putu, osobito maturante kod izbora njihova životnog poziva, računajući na životne poteškoće i traženja koja svakodnevno proživljavaju.

Središnji dio hodočasničkog programa bilo je euharistijsko slavlje koje je predvodio Marijan Pavelić, vjeroučitelj u požeškoj Katoličkoj gimnaziji, a suslavili su predstojnik Katehetskog ureda Robert Kupčak, vjeroučitelj virovitičke Katoličke klasične gimnazije Ljubiša Krmar, te domaći župnik i voditelj svetišta Ivan Ereiz. Nakon riječi pozdrava i dobrodošlice župnika Ereiza, vjeroučitelj Pavelić je pozdravljajući prisutne mlade potaknuo ih da se na početku slavlja saberu pred Bogom i samim sobom kako bi mogli priznati vlastite grješnosti i nedostatnosti te kajući se čista srca susresti se s Bogom.

60213622 820969624969654 5684267166170349568 n

Na temelju naviještene Božje riječi, vjeroučitelj Pavelić je u homiliji srednjoškolcima posvijestio kako se svaki život sastoji od uspjeha i neuspjeha, te kako je neuspjeh sastavni dio našeg ljudskog postojanja koliko god mi ponekad od njega bježali ili ga se bojali. Ukazao je na događaj iz evanđelja u kojem je sam Isus suočen sa, ljudski gledano, neuspjehom budući da ga je dio učenika zbog zahtjevnosti njegove riječi počeo napuštati i odlaziti od njega. Kazao je kako su uz Isusa svi bili kada je činio čudesa te spektakularno privlačio mase, no kada je počeo progovarati o otajstvima svojega života koja uključuju patnju, umiranje i smrt mnogi, a među njima i njegovi učenici, nisu mogli „probaviti“ takav Isusov govor, jer su im srca bila tvrda i spora za obraćenje vlastitog života. Vjeroučitelj Pavelić pozvao je mlade da u životima ne traže i ne idu za ljudskim uspjesima, jer su oni privremeni i prolazni, te da ne žive život kako bi se drugima svidjeli ili druge oduševili nego da u svom životu prolazeći kroz teškoće, a počesto i nerazumijevanja okoline idu za svojim srcem sljedeći Isusov put koji kroz patnju i umiranje, te uz mnoge neuspjehe vodi do konačnog uspjeha u nebu.

Srednjoškolci su se po svršetku popričesne molitve povjerili zagovoru Isusove Majke – Gospe Voćinske moleći molitvu njoj u čast, a potom je pozdravili pjevajući uskrsni Kraljice neba. Predvoditelj slavlja Pavelić potom je izrekao riječ zahvale svim prisutnim srednjoškolcima, kao i njihovim učiteljima i vjeroučiteljima, koji su ih dopratili u Voćin. Zahvalio je uz to voditelju Svetišta župniku Ereizu za sve ono što je učinio kako bi njihov boravak u voćinskom Gospinom svetištu bio lijep i ugodan, te predstojniku Katehetskog ureda Kupčaku za pomoć i koordinaciju u organizaciji hodočašća. Potom je na sve prisutne po zagovoru Gospe Voćinske zazvao Božji blagoslov.

60336261 820971814969435 329441347566043136 n

Nakon kratkog vremena odmora u prostorima Svetišta, na otvorenom je uslijedilo međusobno druženje svih srednjoškolaca u čemu su od pomoći bili prigodni kviz znanja te zabavne igre za mlade, povlačenje užeta, nošenje ping-pong loptice na žlici i skakanje u vreći, koje su pripremili i vodili profesori požeške Katoličke gimnazije. Mladi hodočasnici su u veselom raspoloženju i druženju uživali u blagodatima Gospinog voćinskog svetišta, a sudionici spomenutih zabavnih aktivnosti primili su i prigodne nagrade. (www.icv.hr, Facebook Požeška biskupija)

[g-gallery gid=”527037″]

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content