VATROGASNA ZAJEDNICA VPŽ U Bušetini i Čađavici održana velika vatrogasna vježba

Vatrogasna zajednica Virovitičko-podravske županije je održala treću po redu županijsku vježbu u povijesti postojanja županijske zajednice.

Ove godine vježba se održavala, za razliku od prethodnih, na dvije lokacije: u Bušetini (virovitičko područje) i u Čađavici (slatinsko područje).

Vježba se održava u realnom vremenu što znači da su svi vatrogasci dolazili na dojavu pozivom iz Centra iz svojih matičnih postrojbi. Vatrogasci su tek po dojavi saznali gdje se vježba održava, a tek po dolasku na lokaciju koji su im zadaci i koliko je kompleksna cijela “intervencija”.

IMG 8438 Custom

Prvi, jutarnji dio vježbe je započeo u 9 sati pod nazivom “Bušetina 2019.” Na toj vježbi su sudjelovali vatrogasci iz VZO Špišić Bukovica, Pitomača, Lukač, Gradina, Suhopolje i VZG Virovitice. Vođenje intervencije je započeo zapovjednik VZO Špišić Bukovica Zdravko Pokupić, nakon toga nastavio Drago Dvojak – zamjenik zapovjednika JVP Virovitice, a završila županijska zapovjednica Mateja Fras Venus. Vatrogasci su imali spašavanje i pretraživanje škole, Mjesnog doma, pretraživanje objekta nogometnog kluba te gašenje požara otvorenog prostora. Vatrogasci su vježbom izuzetno zadovoljni jer je ovo prvi puta da se oni uvježbavaju sa stvarnom i realnom situacijom koja je na terenu, a da prethodno nisu upoznati s njom.

IMG 8315 Custom

U večernjem, noćnom dijelu, održala se vježba “Čađavica 2019.” gdje su sudjelovali vatrogasci: VZO Crnac, Sopje, Čađavica, DVD Zdenci, DVD Nova Bukovica, DVD Čačinci, DVD Četekovac, VZG Orahovica i VZG Slatina. Vatrogasci su gasili požare objekta, tražili unesrećene osobe po zadimljenim halama, gasili požar otvorenog prostora te na kraju imali potragu za nestalom osobom. Ovdje su intervencijom zapovijedali: najprije zapovjednik VZO Čađavica Zlatko Štefanek, zatim zapovjednik JVP Slatine Stjepan Venus i na kraju županijska zapovjednica Mateja Fras Venus. Obje vježbe je budno pratila Sanda Šokec u operativnom centru, a za pripremu terena i pravljenje komplikacija vatrogascima je tu bio tehnički tim.

IMG 8301 Custom

Vatrogasni zapovjednici su u kratkoj analizi nakon završenih vježbi zaključili da je veliki problem u nedostatku izolacijskih aparata, u nedostatku radiokomunikacijskih uređaja i nesređenog radiokomunikacijskog sustava te da je potrebno više ovakvih vježbi kako bi se vatrogasci bolje uvježabali raditi međusobno zajedno.

(www.icv.hr, ab, foto: M. Šolc)

[g-gallery gid=”530286″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content