DRUGA LIKOVNA KOLONIJA U SPOMEN NA VILIMA ŠOLCA Slikarska djela za obnovu svetohraništa u Župnoj crkvi sv. Roka

U subotu, 8. lipnja održat će se u organizaciji Župe sv. Roka i Likovnog kluba Nikola Trick, Druga Likovna kolonija u spomen na Vilima Šolca, jednog od osnivača virovitičkog Likovnog kluba, likovnog pedagoga i umjetnika, koji je kao vjernik i slikar čitav život posvetio crkvi. Na Likovnoj koloniji sudjelovat će petnaestak likovnih umjetnika iz Virovitičko-podravske županije, koji će prema slobodnom izboru motiva raditi u nekoliko slikarskih tehnika.

Sva nastala djela poslužit će za prikupljanje sredstava za obnovu svetohraništa u Župnoj crkvi sv. Roka. Riječ je o najznačajnijem i najsvetijem, ali i najoštećenijem dijelu ovog sakralnog bisera, čiji je autor 1769. godine bio jedan od najreprezentativnijih majstora baroka Josip Holzinger. Izuzetno složen posao na obnovi svetohraništa počeo je krajem prošle godine Obrt za restauriranje i dizajn Gildo iz Zagreba. Kako bi se svetohraništu vratio izvorni izgled i ljepota, Ministarstvo kulture odobrilo je 150.000 kuna, a najveći dio sredstava osigurat će Franjevački samostan i vjernici. Završetak radova očekuje se tijekom jeseni.

Prošle godine na Prvoj Likovnoj koloniji u spomen na Vilima Šolca sudjelovalo je petnaestak slikara, koji su Franjevačkom samostanu ostavili u donaciji dvadesetak radova. U dvorani sv. Franje kolonija će početi u 9 sati, a završetak se očekuje oko 14 sati. Inače, dan ranije će se u župnoj crkvi sv. Roka u 18,30 sati služiti misa zadušnica za prije tri godine preminulog Vilima Šolca. (www.icv.hr, tm)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content