FOTO Procesijom i euharistijskim slavljem u Slatini proslavljen blagdan Tijelova

blank

Tijelovo, punim nazivom Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove je katolički blagdan. Slavi se u četvrtak poslije svetkovine Presvetog Trojstva, a u Hrvatskoj je taj dan neradni. Za Katoličku crkvu, svetkovina je u spomen na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak.

Tijelovo se slavi u crkvama i svetištima diljem Hrvatske, pa tako i u Slatini. Blagdan Tijelova započeo je euharistijskim slavljem u župnoj crkvi sv. Josipa koje su služili slatinski župnici vlč. Nikola Jušić i vlč. Dragan Hrgić. Po završetku euharistijskog slavlja vjernici su se u procesiji zaputili do Trga sv. Josipa gdje je odana počast Presvetom na postaji kod raspela, a nakon toga ulicama grada do crkve bl. Ivana Merza gdje je svečanost Tijelova završila uz blagoslov.

Tijelovo

Svetkovina Tijela i Krvi Kristove jedna je od idejnih blagdana koji su duboko ukorijenjeni u životu Katoličke crkve. Povijesna podloga i razvoj kreću od 8. stoljeća, a službenu potvrdu dobivaju u 13. stoljeću kada se satavljaju euhološki obrasci koji nisu promjenjeni do današnjih dana. Na cijelo zapadno kršćanstvo proširuje se u 14. stoljeću. Augustinska redovnica Sveta Julijana iz samostana kod Liegea u Belgiji, imala je viđenje punog mjeseca, na kojem je opazila mrlju. Puni mjesec je protumačila kao Crkvu, a mrlju kao nedostatak blagdana, kojim bi se častio Presveti oltarski sakramenat. Na njezinu molbu, mjesni je biskup za svoju biskupiju uspostavio blagdan, koji se na početku zvao blagdan Euharistije. Sveta Julijana i njeni suvremenici promicali su ideju toga blagdana i željeli su ga proširiti na cijelu Crkvu. Papa Urban IV. objavljuje bulu 1264., kojom blagdan Euharistije, želi proširiti na cijelu Crkvu. No, brza smrt ga je spriječila u tome. Tek u 14. stoljeću, papa Ivan XXII. širi blagdan na cijelu Rimokatoličku crkvu. (www.icv.hr, adf; Foto: D. Fišli)

[g-gallery gid=”535867″]