MOGU LI VAS KAZNITI? Ne vozite bosi, u natikačama ili japankama, ugrožavate sebe i druge oko vas

Vozite automobil bosi, u natikačama, japankama ili cipelama na petu? Na taj način ugrožavate i sebe i druge oko vas. Iako nije kažnjivo, nije ni preporučljivo jer postoji niz realnih opasnosti koje se mogu dogoditi u prometu upravo zbog neprilagođene obuće. Na tu opasnost su upozorili i iz Policijske uprave Virovitičko-podravske županije te preporučili vožnju u čvrstoj i stabilnoj obući kako bi mogli što bolje i brže reagirati na razne situacije na cesti.

– Prije svega vožnja u japankama ili nekoj drugoj neprilagođenoj obući nije preporučljiva, ali nije ni kažnjiva. Nema niti jedna odredba u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama koja bi taj dio sankcionirala od strane policijskih službenika koji provode propise – kaže Miroslav Lalić, voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa u Policijskoj upravi Virovitica, te preporučuje vozačima da nose obuću u kojoj mogu pravilno i pravovremeno reagirati prilikom iznenadne opasnosti na cesti gdje je, na primjer, potrebno žurno zaustavljanje vozila ili neka druga pravovremena reakcija.

Kao realne opasnosti na cesti prilikom vožnje u neprilagođenoj obući naveo je zapinjanje neprilagođene obuće za tepih, proklizavanje obuće, kao i spadanje obuće s noge.
– Japanke ili neka druga neprilagođena obuća nije sigurna koliko patike ili druga čvrsta obuća na nozi. Stoga, preporučujemo da vozači koriste ugodnu obuću, da ne voze bosi ili u nekim papučama koje prirodno spadaju s noge prilikom kretanja, a kamoli u situacijama kada moraju stati na papučicu kočnice ili kvačila – objašnjava Lalić. (www.icv.hr, žđl)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content