ODLIČNA VIJEST Podignut kreditni rejting Hrvatske što znači manje kamate i povoljnije kredite za građane

Bonitetna kuća Fitch Ratings podigla je kreditni rejting na investicijsku razinu. Time je Hrvatska označena kao zemlja u koju je sigurno ulagati – piše vecernji.hr

Dvije od tri bonitetne kuće tako nam drže rejting na investicijskoj razini dok kuća Moody’s i dalje rejting drži u takozvanom ‘smeću’ ali uz pozitivne izglede što znači da bi se i oni u idućem ocjenjivanju trebali odlučiti na popravak rejtinga. Fitch kod kojeg sad imamo ocjenu BBB- hvali Vladu za fiskalnu konsolidaciju kojom je postignut suficit drugu godinu zaredom unatoč izdacima za Uljanikove dugove. Očekuju da ćemo i ove godine imati plus u državnoj blagajni te da će gospodarstvo narasti za 2,8 posto. Pozitivne trendove očekuju i u srednjem roku pa tako kažu da će činjenica da ćemo na jesen i službeno zatražiti pristupanje tečajnom mehanizmu osigurati kontinuitet fiskalne konsolidacije, unatoč nadolazećim parlamentarnim izborima.

Zahvaljujući predanosti ministra financija u smanjenju javnog duga, što je primijetio i Fitch, očekuju pad udjela javnog duga u BDP-u za 15 posto od 2015. do kraja godine. Ovo je vrlo dobra vijest za Vladu, ali građane jer bolji rejting znači manje kamate, a time i povoljnije investicije i jeftinije kredite.

(vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content