“UMJETNOST BORBE” U Virovitici održan veliki internacionalni seminar Wing Tsun Kung Fua

U dvorani Osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić u Virovitici, proteklog je vikenda održan veliki Internacionalni seminar Wing Tsun Kung Fua koji je osobno vodio veliki majstor Sifu Maday Norbert.

Wing Tsun Kung Fu za razliku od mnogih drugih borilačkih vještina s Dalekog istoka nikad nije postao sport, nego je i dan-danas ostao kao što je i zamišljen – efikasna vještina samoobrane, neovisna o snazi i fizičkim predispozicijama. Jedina je borilačka vještina koja ima titulu “umjetnosti borbe”, a prevedeno Wing Tsun znači “prekrasno proljeće”. Stil je nastao prije 250 godina u hramu Shaolin (kolijevka zen-budizma i kung fua) na zapovijed cara. Nositeljica stila bila je žena, imena Ng Mui, jer je koncipiran i napravljen na način da se fizički slabiji mogu obraniti od jačih ili čak više protivnika.

9 Custom

-Naredba je bila da se stil prenosi samo s osobe na osobu jer je bio neopisivo učinkovit i nadmoćan u odnosu na druge stilove te nisu htjeli da dođe u ruke neprijatelja. To je sve trajalo do Yip Mana, Velikog majstora koji ga je obznanio svijetu. Po uzoru na život Yip Mana su snimljena četiri filma. Njegov posljednji student i nasljednik je Veliki majstor Leung Ting u čijoj asocijaciji i školi i mi vježbamo – objašnjava nam Orahovčanin, Sifu Darko Majstorović, voditelj hrvatske asocijacije, koji, između ostaloga, treninge održava i u Virovitici.

24 Custom

Ovim putem Majstorović je pozvao sve zainteresirane da se jave i priključe treninzima, koji će ponovno krenuti u jesenskom dijelu godine. Seminar je trajao dva dana, a svi zainteresirani imali su prilike uživo vidjeti kako zapravo izgleda u praksi ova drevna vještina.

-Jako sam zadovoljan što sam opet u Hrvatskoj, a moje zadovoljstvo je duplo, jer sam upravo ovdje i počeo učiti Wing Tsun, kod svog prvog mentora, Sifu-a Slavka Truntića, časnog i cijenjenog majstora ove vještine. Predivne uspomene nosim iz Hrvatske osamdesetih godina i zaista se ovdje osjećam fantastično jer mogu dati zauzvrat nešto, što sam ovdje dobio prije 30 godina – rekao je Sifu Maday Norbert.

7 Custom

Hrvati su dobri borci, kaže Norbert, a najbolje se to može potvrditi na primjeru Orahovčanina Majstorovića, koji je trenutno na 5. majstorskom stupnju. U Sjedinjenim Američkim Državama samo je jedan takav majstor, a kada se u obzir uzme veličina Hrvatske, onda je to zaista velika stvar.

1 Custom 1

-Sport je blagodat, umjetnost i kultura koju treba sačuvati i prenositi na mlade naraštaje. Ovim putem pozivam sve zainteresirane da dođu u dvoranu i uvjere se da je riječ o jednoj predivnoj vještini, koja im uvelike može pomoći u životu, a najbitnije od svega je rad na sebi i konstantan razvoj. Nemojte živjeti u virtualnom svijetu nego u stvarnom, jer ako vas navečer na ulici netko napadne, virtualne tehnike neće pomoći – zaključio je Norbert.

(www.icv.hr, ts, foto: T. Szabo)

IMG 4844 Custom e1561570162542

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content