Virovitičke košarkašice treće na prvom turniru “3 na 3” u Varaždinu, Mia Šiljković i Marta Grbac u finalu izvođenja trica

foto: ŽKK Virovitica

Basket “3 na 3” oblik je košarke koji se razvio na gradskom asfaltu SAD-a. Ima preko 250.000.000 registriranih igrača i glavni je pokretač rasta i razvoja košarke. Ova igra s pravilima utvrđenim 2007. od strane FIBA-e testirana je na Azijskim igrama dvoranskih športova 2007. godine, a uključena na međunarodnoj razini na Azijske igre mladih 2009. i Olimpijske igre 2010. gdje je Hrvatska, u kojoj je inače ulična košarka vrlo popularna, osvojila srebro.

Prvo SP mladih u basketu “3 na 3” održano je 2011. godine, a seniorsko SP i u muškoj i u ženskoj konkurenciji u kolovozu 2012. FIBA lobira da basket “3 na 3” postane olimpijski šport već od 2020. godine.

Kako bi se nastavila popularizacija ovog sporta odigran je u Varaždinu i prvi turnir Regije Sjever za košarkašice. Na njemu je nastupila i ekipa ŽKK Virovitice do 17 godina i to u sastavu: Lucija Vargović, Marta Grbac, Iskra Maravić i Mia Šiljković. Odigrale su tri utakmice i nakon prvog turnira zauzimaju treće mjesto zahvaljujući pobjedi nad ekipom DHPG 12:4. U neizvjesnoj utakmici za drugo mjesto poražene su od ŽKK Koprivnica 9:5, dok su u prvoj utakmici poražene od varaždinske Vindije koja je nakon prvog dana upisala sve tri pobjede.

Najviše koševa u sve tri utakmice postigle su Lucija Vargović i Marta Grbac po sedam, dok ih je u stopu pratila Mia Šiljković sa šest postignutih koševa. U strijelce se upisala i Iskra Maravić sa dva postignuta koša no pri tome je ostvarila i velik broj uspješnih skokova.

Nakon utakmica održano je i natjecanje u šutiranju trica na kojem su se obje virovitičke košarkašice Mia Šiljković i Marta Grbac plasirale u finale. Idući vikend u Koprivnici je na rasporedu završni turnir na kojem ćemo saznati konačan raspored kao i pobjednika u šutiranju trica.

(www.icv.hr, ŽKK Virovitica)