FOTO Najbolji orači Virovitičko-podravske županije su otac i sin, Željko i Goran Šebalj

U organizaciji Udruge orača Virovitičko-podravske županije, Općine Sopje i Ministarstva poljoprivrede, te pod pokroviteljstvom Virovitičko-podravske županije jučer (subota) je u Vaškoj održano 15. natjecanje orača Virovitičko-podravske županije na kojemu je svoje umijeće pokazalo 13 natjecatelja u dvije kategorije, ravnjaci i premetnjaci.

Prije početka natjecanja, pozdravnim riječima nazočnima su se obratili Siniša Hrgović u svojstvu predstavnika Udruge orača Virovitičko-podravske županije, Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača kao potpredsjednik te kao djelatnik i predstavnik Ministarstva poljoprivrede, načelnik Općine Sopje Berislav Androš, a natjecanje je otvorio virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

– Sve vas pozdravljam u svoje osobno ime i u ime svojih suradnika iz Virovitičko-podravske županije i mogu reći da mi je veliko zadovoljstvo što smo kao Županija i ove godine pokrovitelji natjecanja, ali i svih četrnaest prošlih godina. Zasigurno smo među boljim županijama u Hrvatskoj, kada se govori o oranju, a preklani smo imali i državnog prvaka koji nas je lani predstavljao na Svjetskom prvenstvu te promovirao našu državu i našu županiju u grani gospodarstva po kojoj je naša županija i najpoznatija, poljoprivredi i prehrambenom sektoru. Danas neka najbolji pobjede i neka nas uspješno predstavljaju na Državnom prvenstvu, a ako bude sreće potom i na Svjetskom prvenstvu. Županija će i nadalje pružati punu potporu svim natjecateljima na svim razinama natjecanja. Proglašavam ovo petnaesto natjecanje otvorenim – istaknuo je župan Andrović i proglasio natjecanje otvorenim.

U kategoriji premetnjaka natjecalo se devet orača, a slavio je Goran Šebalj, dok se u kategoriji ravnjaka natjecalo četiri orača u kojoj je pobijedio Goranov otac Željko, obojica iz mjesta Kapinci u općini Sopje.

Prvacima je nagrade uručio virovitičko-podravski župan Igor Andrović, a za drugo i treće mjesto nagrade su podijelili načelnik Općine Sopje Berislav Androš i Ana Marija Čajkulić, pročelnica podružnice Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede za Virovitičko-podravsku županiju, dok je program vodio Siniša Hrgović. Od uzvanika na natjecanju je nazočio i načelnik Općine Špišić Bukovice Hrvoje Miler. Pobjednički dvojac ove će godine predstavljati Virovitičko-podravsku županiju na Prvenstvu Hrvatske, kojem će domaćin biti Sisačko-moslavačka županija.

Rezultati (premetnjaci): 1. Goran Šebalj, 2. Dražen Ponjević, 3. Mateo Sajko, 4. Sandrino Čolak, 5. Antonijo Begovac, 6. Dario Šimic, 7. Mario Šimic, 8. Marino Krapac, 9. Matej Nađaković.

Rezultati (ravnjaci): 1. Željko Šebalj, 2. Ivan Mikić, 3. Dobrislav Babić, 4. Ivan Šimatić.

Također, kao svake godine i ove su dodijeljena priznanja za najstarijeg i najmlađeg natjecatelja. Najmlađi orač bio je Mario Šimić iz Čađavačkog Luga, koji je morao dobiti suglasnost roditelja za natjecanje jer je rođen 2004. godine, dok je najstariji bio Željko Šebalj iz Kapinaca 1959. godište. Nagrade im je uručio Siniša Hrgović. (www.icv.hr, ADF; foto D. Fišli)