KULTURNO BLAGO PODRAVINE I DALMACIJE Virovitički folkloraši kroz tematsku koreografsku priču spojili tri smotre

Kulturno umjetničko društvo Virovitica i rijeka Drava povezuju ljubitelje tradicinalne narodne običaje i zaljubljenike u prirodna bogatstva Podravine. U lipnju 2019. godine članovi KUD-a Virovitica sudjelovali su na tri Smotre folklora i narodnih običaja na prostoru Podravine kako u Hrvatskoj tako i u susjednoj Republici Mađarskoj. S ciljem očuvanja tradicionalne kulturne baštine članovi Društva posjetili su Smotre folklora od ušća rijeke Mure u rijeku Dravu kod Legrada sve do prelaska rijeke Drave iz Podravine u prostor slavonske Podravine kod Čađavice.

U nedjelju, 23. lipnja u Republici Mađarskoj, u naselju Martinci održana je Smotra folklora Hrvata koji žive na obje obale rijeke Drave. Uz Ivanjske krijesove i nastupe KUD-ova iz Hrvatske i Mađarske, KUD Virovitica sa koreografiranim nastupom splitskih plesova donio je dašak Mediterana u Panonsku nizinu. Zajednička suradnja već nekoliko godina rezultat je prekogranične suradnje Virovitičko-podravske županije i naselja Martinci u Republici Mađarskoj.

mimohod

Na spoju Međimurja i Podravine, na sutoku Drave i Mure smjestio se Legrad. Zahvaljujući suradnji Hrvatskog sabora kulture i KUD-a Virovitica nakon seminara u Virovitici organizirana je ideja o Smotri folklora u Legradu svih KUD-ova s područja rijeke Drave. Prva Smotra u Legradu obuhvatila je tradicionalni ples iz svih dijelova Hrvatske; od Slavonije, Zagorja, Podravine, Međimurja do Dalmacije.

„Petrovo je i žito se zlati, skupa ćemo zapjevati“ Smotra je folklornih skupina u Čađavici. U zlatna polja Čađavice članovi društva KUD-a Virovitica unijeli su mediteranski melos i ples Splita i njegove okolice. Nastup KUD-ova iz Virovitičko-podravske županije na Smotri u Čađavici pokazuje kulturno bogatstvo ovog dijela Podravine.

U tradicionalnim religijskim svečanostima pokazuje se i kulturno bogatstvo naroda nekog prostora. U želji očuvanja kulturnog blaga svih dijelova Hrvatske KUD Virovitica povezao je ove tri smotre u zadnjih desetak dana plesovima Splita i okolice ističući bogatstvo nošnje, plesa i pjesme Dalmacije. U ovo ljetno doba ovo je bila savršena priča o spoju Podravine i obalnog dijela Hrvatske. Ovih tematskih koreografskih priča iz KUD-a Virovitica najavljuju još tijekom godine. Svi koji vole tradicionalnu kulturnu baštinu, ples i pjesmu neka se pridruže radu Društva utorkom u 20 sati u Domu kulture. (www.icv.hr, mg)

[g-gallery gid=”537761″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content