Uskoro počinje gradnja Centra za istraživanje i razvoj u mljekarstvu u Virovitici, najvažnijeg razvojnog projekta naše županije

U uredu župana Virovitičko-podravske županije danas (četvrtak) je potpisan Ugovor o izgradnji Centra za istraživanje i razvoj u mljekarstvu. Župan Igor Andrović potpisao je s renomiranom tvrtkom Gradba iz Brezika, odnosno direktorom Goranom Bardićem, ugovor o izgradnji vrijedan 20 milijuna kuna. Potpisivanju su nazočili zamjenici župana Marijo Klement i Darko Žužak, pročelnica Ureda župana Jasna Abramović, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove Virovitičko-podravske županije Bojan Mijok, predstavnica Razvojne agencije Vidra Natalija Jakšić, te Igor Bardić, također, direktor u tvrtki Gradba d.o.o.

– Ovo je sigurno jedan od najznačajnijih projekata, možda i u povijesti županije, kada govorimo o projektima koji se tiču razvoja poljoprivrede, stočarstva i mljekarstva. Projekt je to koji smo pokrenuli još 2013. godine kada su se prvi puta i pojavili veliki problemi s proizvođačima mlijeka i mliječnim proizvoda na području naše županije i tu smo uvidjeli potrebu za takvom institucijom i centrom, odnosno siranom – objasnio je župan I. Andrović te dodao kako se krenulo u projektiranje, dobila se građevinska dozvola, međutim projekt nije prošao na natječaju.

IMG 0359 Custom

No, projekt je prijavljen na Javni poziv koji se financira kroz Razvojni sporazum projekta za područje Slavonije, Baranje i Srijema te su odobrena sredstav u stopostotnom iznosu.

Usluge koje će pružati ovaj Centar bit će istraživanje i razvoj novih proizvoda na bazi mlijeka u suradnji sa Agronomskim fakultetom u Zagrebu, koji je i partner u ovom projektu, odnosno Zavodom za mljekarstvo koji je puno pomogao u projektiranju, ali i kod same prijave projekta na natječaj.

IMG 0349 Custom

– Početak radova očekuje se oko 22. srpnja kada je ovdje najavljen Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem koji će se održati u Orahovici – rekao je župan te zahvalio Vladi Republike Hrvatske i potpredsjedniku Vlade te ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću budući da se projekt ukupne vrijednosti od 40 milijuna kuna financira sredstvima Ministarstva poljoprivrede. Istaknuo je i kako je sigurno da će se Centru za istraživanje i razvoj u mljekarstvu, koji će se graditi u Poduzetničkoj zoni 3 te će biti ukupne površine 1500 kvadratnih metara, uspostaviti potrebna istraživačka infrastruktura i time stvoriti preduvjeti suradnje znanstvene zajednice, lokalne i regionalne samouprave, ali i domaćih mljekara i stočara. (www.icv.hr, ea, Foto: E. Aragović)

[g-gallery gid=”538309″]

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content