Uskoro počinje gradnja Centra za istraživanje i razvoj u mljekarstvu u Virovitici, najvažnijeg razvojnog projekta naše županije

U uredu župana Virovitičko-podravske županije danas (četvrtak) je potpisan Ugovor o izgradnji Centra za istraživanje i razvoj u mljekarstvu. Župan Igor Andrović potpisao je s renomiranom tvrtkom Gradba iz Brezika, odnosno direktorom Goranom Bardićem, ugovor o izgradnji vrijedan 20 milijuna kuna. Potpisivanju su nazočili zamjenici župana Marijo Klement i Darko Žužak, pročelnica Ureda župana Jasna Abramović, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove Virovitičko-podravske županije Bojan Mijok, predstavnica Razvojne agencije Vidra Natalija Jakšić, te Igor Bardić, također, direktor u tvrtki Gradba d.o.o.

– Ovo je sigurno jedan od najznačajnijih projekata, možda i u povijesti županije, kada govorimo o projektima koji se tiču razvoja poljoprivrede, stočarstva i mljekarstva. Projekt je to koji smo pokrenuli još 2013. godine kada su se prvi puta i pojavili veliki problemi s proizvođačima mlijeka i mliječnim proizvoda na području naše županije i tu smo uvidjeli potrebu za takvom institucijom i centrom, odnosno siranom – objasnio je župan I. Andrović te dodao kako se krenulo u projektiranje, dobila se građevinska dozvola, međutim projekt nije prošao na natječaju.

No, projekt je prijavljen na Javni poziv koji se financira kroz Razvojni sporazum projekta za područje Slavonije, Baranje i Srijema te su odobrena sredstav u stopostotnom iznosu.

Usluge koje će pružati ovaj Centar bit će istraživanje i razvoj novih proizvoda na bazi mlijeka u suradnji sa Agronomskim fakultetom u Zagrebu, koji je i partner u ovom projektu, odnosno Zavodom za mljekarstvo koji je puno pomogao u projektiranju, ali i kod same prijave projekta na natječaj.

– Početak radova očekuje se oko 22. srpnja kada je ovdje najavljen Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem koji će se održati u Orahovici – rekao je župan te zahvalio Vladi Republike Hrvatske i potpredsjedniku Vlade te ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću budući da se projekt ukupne vrijednosti od 40 milijuna kuna financira sredstvima Ministarstva poljoprivrede. Istaknuo je i kako je sigurno da će se Centru za istraživanje i razvoj u mljekarstvu, koji će se graditi u Poduzetničkoj zoni 3 te će biti ukupne površine 1500 kvadratnih metara, uspostaviti potrebna istraživačka infrastruktura i time stvoriti preduvjeti suradnje znanstvene zajednice, lokalne i regionalne samouprave, ali i domaćih mljekara i stočara. (www.icv.hr, ea, Foto: E. Aragović)