Održana radionica Implementacija biciklističke staze Amazon of Europe Bike Trail s ciljem očuvanja prirode

U Noskovcima je, u Informativno-edukativnom centru – hostelu „Dravska priča“, u sklopu provedbe projekta Amazon of Europe Bike Trail održana radionica o implementaciji biciklističke staze s ciljem očuvanja prirode.

Ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko–podravske županije Tatjana Arnold Sabo pozdravila je sve nazočne, predstavila projektne aktivnosti i upoznala ih s dosad provedenim aktivnostima u kojima je sudjelovala Javna ustanova.

U nastavku je Stefanie Edelmüller (WWF Austrija) detaljnije predstavila cijeli projekt, njegove ciljeve, radne pakete te partnerska zaduženja. Pružila je i širu sliku aktivnosti koje su prethodile samome AoE Bike Trail projektu, kao i očekivane rezultate i aspekt održivosti projekta.

Nadalje su članovi projektnog tima iz Javne ustanove, Antun Damjan i Sanja Janković, prezentirali rezultate terenskog istraživanja planirane biciklističke rute kroz Virovitičko-podravsku županiju. Na temelju podataka prikupljanih svakodnevno od 16. do 24. srpnja ove godine, projektni je tim predložio sljedeće dnevne dionice:

– Pitomača – Kapela Dvor (40,3 km)
– Kapela Dvor – Noskovci (89,7 km).

Planirana biciklistička ruta prolazi ponajviše slabo prometnim javnim cestama i uređenim biciklističkim rutama po nasipu, a u manjem dijelu i poljskim putevima. Novopredložena ruta obuhvaća puteve koji su vrlo blizu rijeci Dravi, koji cikloturistima pružaju nezaboravan osjećaj očuvane prirode u budućem pentalateralnom Rezervatu biosfere Mura-Drava-Dunav. Postojeća 4 odmorišta na ruti projektom će se dodatno opremiti (solarne klupe, stalci za bicikle, stanice za popravljanje bicikala, info-ploče), a novo će se odmorište izgraditi u Terezinom Polju. Osim navedenog, predviđena je odgovarajuća signalizacija koja bi posjetitelje usmjeravala prema novoj i postojećoj biciklističkoj infrastrukturi, ali i prirodnim, edukativnim, kulturnim, gastronomskim i ostalim sadržajima u kojima mogu uživati. Najavljena je izrada on-line platforme za rezervaciju smještaja, kao i pružanje informacija o svim dostupnim uslugama i sadržajima svake pojedinačne dnevne dionice.

Radionicu je zaključio Andreas Nemmert iz austrijske tvrtke REVITAL, zadužene za implementaciju biciklističke staze s ciljem očuvanja prirode. Izlaganje je obuhvatilo predstavljanje standarda biciklističke rute Amazon of Europe, predstavljanje Vodiča za posjetitelje te, naposljetku, usuglašenog zajedničkog dizajna infrastrukture koja će biti postavljena duž rute na području svih 5 zemalja. (virovitica-nature.hr)

[g-gallery gid=”546076″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content