SLAVONSKA DUŠA U SRCU DALMACIJE KUD Crkvari i ove godine sudjelovalo na folklornoj manifestaciji u Svetom Filipu i Jakovu

I kako pjesma kaže “Evo mene moji ljudi, doša san vam na bevandu”. Baš tako, u srcu Dalmacije ponovno je zaigralo pravo slavonsko srce, i što ono kažu ljudi kao da je sam Bog spojio Slavonce i Dalmatince.

Kulturno-umjetničko društvo “Crkvari” iz Crkvara, malog prigradskog naselja pokraj Orahovice, ponovno je bilo dio velike ljetne manifestacije “Lito folklora”, turističkog bisera zadarskog primorja, prekrasnog Svetog Filipa i Jakova i tamošnjeg KUD-a “Sveti Roko”.

Idejni začetnik ove priče je predsjednik KUD-a “Sveti Roko” Ivan Eškinja, koji ovim plemenitim naumom okuplja ljubitelje folklora iz svih krajeva Lijepe naše, ali i izvan nje. Tako u Svetom Filip i Jakovu, u prostoru stare škole tijekom cijelog ljeta po tjedan dana boravi po jedno Kulturno-umjetničko društvo i predstavlja se svojim pjesmama i plesovima u nekoliko navrata, a tradicija je cjelovečernji koncert upravo ispred stare škole. I ove godine je na toj manifestaciji boravilo nekoliko društava iz Slavonije, a čast da uveliča Dan općine Sveti Filip i Jakov te blagdan njihovog zaštitnika svetog Roka, ove godine, po drugi puta u tri godine, imalo je Kulturno-umjetničko društvo “Crkvari”.

DSC 0416 Custom

-Kao i 2016. i ove godine se nama pogodio taj termin da smo u vrijeme njihovog najvećeg blagdana baš mi gosti KUD-a Sveti Roko i Svetog Filipa i Jakova. Naravno da nam je bila velika čast biti dio Dana općine, naš tamburaški sastav i muška pjevačka skupina nastupili su na svečanoj sjednici povodom Dana općine, a potom dva dana kasnije uz folklornu skupinu nastupili smo i na poznatom Rokovu, ispred Crkve svetog Roka na najvećoj manifestaciji ovoga kraja. Isto tako imali smo tu čast i da predvodimo svečanu procesiju oko crkve što je od mnoštva vjernika srdačno pozdravljeno. Doista je prekrasno prezentirati svu ljepotu slavonske pjesme i plesa u Dalmaciji, a posebno jer uz mnoštvo domaćeg, lokalnog stanovništva, bude jako puno stranaca koji po prvi puta vide ovakvu vrstu plesa i čuju ovakvu glazbu. Hvala našim domaćinima na ovoj prigodi i vjerujem da smo opravdali povjerenje – kaže počasni predsjednik te svirač i pjevač KUD-a Crkvari Stanko Jović.

Osim navedena dva nastupa, KUD Crkvari imalo je još dva uobičajena za goste Svetog Filipa i Jakova. Prvi je bio mimohod kroz mjesto uz slavonsku pjesmu pa potom i nastup na središnjoj pozornici na rivi uz more te iste večeri Crkvarčani su imali svoj cjelovečernji koncert ispred stare škole. Drugi nastup bio je onaj tamburaškog sastava i muške pjevačke skupine za vrijeme i nakon nedjeljne Svete mise.

DSC 0455 Custom e1566900415531

-Na Svetoj misi izveli smo nekoliko poznatih duhovnih pjesama, što je bilo predivno, prepuna crkva je gromoglasno uz župni zbor pjevala zajedno s nama. Nakon mise tamburaši i muška pjevačka skupina izvela je nekoliko popularnih slaovnskih pjeasama u dvorištu crkve. Posebno atraktivno bilo je za vrijeme cjelovečernjeg koncerta. Naime, nakon što su naši članovi odlično otplesali koreografiju Presjekača-slavonska kraljica te prezentirali nekoliko prepoznatljivih slavonskih kola, a tamburaški sastav i muška pjevačka skupina izveli nekoliko tradicionalnih, ali i popularnih slavonskih pjesama, ispunjeno dvorište stare škole je s oduševljenjem pljeskalo te su potom nazočni zatražili od tamburaša da odsviraju slavonsko kukunješće. I naravno, svi su se zajedno s folklorašima uhvatili u kolo, i domaći i stranci. Posebno su stranci s oduševljenjem plesali i tražili da ih učimo korake kako bi bili što uspješniji i na kraju bili presretni što su naučili – kaže tajnik KUD-a Crkvari Ivan Grgurić.

Bilo je tu i Orahovčana koji su na ljetovanju. Bračni par Marija i Milan Knežević već su tradicionalno uz KUD Crkvare u Svetom Filip i Jakovu.

-Super je kada se pogodi da smo u isto vrijeme ovdje. Mi smo svake godine u Filip Jakovu, mjesto je prekrasno, a kada još zatekneš svoje kako pjevaju i plešu nema ljepšeg. Dođemo na sve nastupe, malo što se ono kaže podivanimo i dalje na odmor – kaže Marija Knežević.

DSC 0590 Custom

Kako doznajemo u razgovoru s lokalnim stanovništvom, jako vole kada dolaze KUD-ovi, bude tu društava iz svih hrvatskih regija, no nekako su im iz Slavonije ipak najdraži, a posebno Slavoncima koji su na sezonskom radu u Dalmaciji.

-Jednostavno ti srce zaigra prije svega kada čuješ po govoru svog Slavonca, uhvati me neka nostalgija, ali je puno lakše kada se družiš sa svojima. Uz posao je teško vidjeti svaki nastup, no kada uspiješ barem malo vidjeti bude srce na mjestu – rekla je Valentina iz Đurđenovca, koja već nekoliko sezona radi u Svetom Filipu i Jakovu. Zvuk tamburice na rivi prepoznala je i ekipa iz Vinkovaca.

-Halo ekipa, hvala Bogu malo slavonske tamburice ovdje u Dalmaciji, ma prelijepo je to čuti uživo ovdje – poručili su dečki iz Vinkovaca.

Poseban je osjećaj uistinu biti dio ove ljetne priče, glazba definitivno spaja sve, i staro i mlado i svakakvo, nema prepreka, predrasuda niti bilo čega negativnog. Samo pozitiva, osmijeh i dobar provod. Poskoče Dalmatinci, a i stranci kada čuju slavonski bećarac, svi ga već znaju, a ovi domaći i zapjevaju. Tako je bilo i u mimohodu te na rivi, a Crkvarčani su mašući na pozdrav i ovoga puta zapjevali onu svoju poznatu, Oj Crkvari selo umiljato, momi srebro, a djevojke zlato, a na kraju onaj hit smišljen 2016. godine upravo ovdje u Svetom Filipu i Jakovu, Dalmacijo more najmilije, nosimo ti pozdrav Slavonije.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

[g-gallery gid=”547248″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content