ZAVIRITE U PREKRASNO IMANJE Obitelj Belani iz Suhopolja udahnula nov život starinama i pretvorila ih u zelenu oazu

Za vrućih ljetnih dana, dok sunce neumorno prži i svi bježe na more, obitelj Belani iz Suhopolja uživa u svojoj maloj zelenoj oazi. Pješčane plaže i morske plićake zamijenili su pokošenim travnjacima, brigom o cvijeću i hladom ispod širokih krošnji. Glava obitelji djed Ivan i njegova supruga Marija svoje imanje su započeli graditi prije gotovo 20 godina. Danas, nakon mnogo sati utrošenih u njegovo uređenje, s ponosom mogu uživati u plodovima svoga rada.

Savršeno pokošen zeleni travnjak, mnoštvo cvijeća svih boja i mala skrivena mjesta za odmor samo su dio prizora koji okružuje vikendicu obitelji Belani, smještenu u Jasiku, nadomak Gaćišta.

PANORAMA iz puknutog drveta može se napraviti nešto lijepolmh Custom

NEKOME VIŠAK, NJIMA BLAGO

– Kada sam prije 20 godina kupio ovo imanje, na njemu se nalazila samo ruševna kuća ili, bolje rečeno, šupa. Odlučio sam je preurediti i od nje napraviti malu vikendicu u kojoj ćemo se svi moći družiti – rekao nam je „deda Ivan“, kako ga od milja zovu članovi obitelji Belani te dodao kako je šupu kasnije preuredio i proširio te postavio novi krov.

Sve to je napravio potpuno sam, od materijala koji su mu bili dostupni, kao što je drvo, blato i stiropor za izolaciju. Zanimljivo je to što Belanijevi znaju kako iskoristiti ono što je drugima višak u domaćinstvu ili dvorištu. Tako su im stare palete poslužile kao klupe za sjedenje, a stare gume postale su ljuljačke u kojima danas uživaju najmlađi članovi obitelji. Od starih materijala nastali su i stolci, stolovi, fotelje… Sve to služi samo jednom – kako bi cijela obitelj uživala u druženju.

PANORAMA stari bicik u novom ruhu lmh Custom

– Danas nam je to prostor koji nam često posluži za različita obiteljska druženja, od krštenja, rođendana, prvih pričesti… – ponosno ističe deda Ivan dodavši kako je svima najdraže nakon slavlja mir potražiti u nekom od kutaka dvorišta, od kojih je svaki zasebna cjelina, posebna priča.

Baku Mariju veseli kada je dvorište savršeno sređeno, a tome prethodi mnogo sati provedenih u radu. Treba zasaditi cvijeće, počupati travu, biljkama osigurati dovoljno vode, posaditi nove biljke. Dok to radi, Marija uvijek smišlja kako malo imanje učiniti još ljepšim i kako starim predmetima dati novo ruho. – Uživam u tome. Prozore sam pretvorila u ukrase, gume su postale cvjetnjaci, stari bicikl je postao dio gredice, a svoje mjesto je pronašlo i staro vretensko kolo – govori nam kreativna Marija pokazujući imanje prepuno simpatičnih starih predmeta koji su se savršeno uklopili u vrt, dvorište, kućicu… Obitelj Belani novu svrhu dala je i starim pećima za drva, vilama i lopatama, okvirima, crjepovima, pa sve na imanju ima svoje mjesto.

PANORAMA T.J. Reder naslikala je djeda Ivana u mladim danimalmh Custom

RECIKLIRAJU SVI

U oazi uživa baš cijela obitelj – kćeri Renata i Sandra te sin Renato-Sandro, koji vrijednim roditeljima rado priskaču u pomoć.

– Mama je nepresušan izvor ideja, ona je glavna. Kad nešto zamisli, mi se svi okupimo pomoći joj da to ostvari – kroz smijeh nam odaje Renata. Da recikliranje može biti radost, svakako potvrđuje Marija.

– Veseli me kada iz nečega staroga mogu napraviti nešto novo što se može uklopiti u ovo naše imanje. Nije mi smetalo što su mi se svi smijali kada sam bojala bačvu iznutra kako bih unukama Issi i Kiari napravila tajno skrovište – kroz smijeh priča Marija te dodaje kako je htjela da im imanje odiše obiteljskim zajedništvom i da se svatko osjeća kao kod kuće.

PANORAMA unučica Issa uživa u igri u svom tajnom skrovištulmh Custom

Iz tog razloga Marija je na ogradu postavila crjepove na kojima su ispisana imena unučadi: Lorena, Iva, Laura, Kristijan, Dominik, Issa i Kiara. Oni su podsjetnik baki da dvorište koje toliko voli ostaje u dobrim rukama. – Volimo pomagati baki i djedu, koliko god možemo, bez obzira radi li se o cvijeću, košnji trave ili uređenju imanja. Svi se ujedinimo pa zajedničkim snagama odradimo zadatke – rekli su Lorena, Laura i Dominik. Nerijetko unuci dovedu i svoje prijatelje pa tako u poslu i druženju znaju „zaružiti“ dugo u noć.

UŽIVALI UMIROVLJENICI
U ljepotama imanja obitelji Belani uživali su i umirovljenici: na imanju je upriličena svečana sjednica Koordinacije umirovljeničkih udruga Virovitičko-podravske županije.

PANORAMA na ogradi svaki unuk ima svoje imelmh Custom

– Oduševljenje umirovljenika ne može se opisati, atmosferu su dizali tamburaši pa se nakon sjednice plesalo dugo u noć – rekla nam je Tugomila Jelena Reder, predsjednica Udruge matice hrvatskih umirovljenika općine Suhopolje te nam otkrila kako je na inicijativu suhopoljskih umirovljenika organiziran izlet u zelenu oazu obitelji Belani pod nazivom „Starosti se ne daj, na bicikl sjedaj!“ – Bio je to odličan pothvat i motivacija nama umirovljenicima da se pokrenemo i uživamo u prirodi i zajedničkom druženju – rekla je T. J. Reder, dobra prijateljica bake Marije i djeda Ivana, koja je izgledu imanja osobito doprinijela. Na zid kod ulaznih vrata Tugomila Jelena naslikala je Ivanov portret te tako ovjekovječila njegovu mladost slikom.

– Ovo imanje svakako može biti motivacija svima koji požele biti dio dobroga društva te upijati zrake sunca u svakom kutku, pa su nam stoga svi gosti dobrodošli – zaključila je Marija. (www.icv.hr, lmh)

[g-gallery gid=”545972″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content