ZLATNA PLAKETA GDCK-u VIROVITICA Djeluju 120 godina i danas broje 72 zaposlenika, a provode 5 EU projekata vrijednih 15 milijuna kuna

Zlatna plaketa Grada Virovitice visoko je priznanje tisućama volontera koji su kroz sve ovo vrijeme u Gradskom društvu bili angažirani u nevolji i ublažili ljudsku patnju.

– Posebno bih istaknula aktivnost volontera tijekom Domovinskog rata, volontere Tereziju Salaj Rakić, Đurđicu Seitz i Maricu Vračarić, koje su svojom nesebičnošću pomagale potrebitima – istaknula je Željka Grahovac, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Virovitica.

Ovo visoko priznanje zahvala je i svim bivšim i sadašnjim članovima Odbora i svim zastupnicima Skupštine Gradskog društva Crvenog križa Virovitica. Priznanje je to i zahvala i svim bivšim djelatnicima koji su predano radili u GDCK-u Virovitica kroz sve ove godine. Ova Zlatna plaketa je priznanje i svim djelatnicima koji danas rade u GDCK-u Virovitica, koji svojim predanim radom razvijaju djelatnost na dobrobit naših sugrađana, osobito onih koji su stariji i nemoćni te koji su slabijeg materijalnog stanja. Ovo priznanje također pripada tisućama darivatelja krvi, herojima koji su darivali svoju krv da bi spasili ljudske živote i pomogli u ozdravljenju.

Gradsko društvo Crvenog križa Virovitica danas broji 72 zaposlenika i provodi pet europskih projekata u vrijednosti oko 15 milijuna kuna.

ZAPOSLILI 40 ŽENA

– Od tih pet europskih projekata posebno bih naglasila činjenicu da smo kroz europska sredstva zaposlili i 40 žena koje na području grada i devet prigradskih naselja pomažu 230 starijih i nemoćnih osoba – kaže Ž. Grahovac ističući da je na taj projekt posebno ponosna.
Valja istaknuti i drugi projekt iz Europskog fonda za najsiromašnije zemlje – FEAD, u kojem je za 194 djece od 1. do 8. razreda nabavljen školski pribor. Tim projektom podijelit će se gotovo 29 750 paketa, odnosno 476 tona hrane i higijenskih potrepština. Ravnateljica Ž. Grahovac nada se da će ova dva projekta, koja su iznimno bitna za zajednicu, biti omogućena i dalje.

3 Custom e1551793158638
foto: GDCK Virovitica

– Vjerujem da smo u 120 godina svoga rada uspjeli pomoći građanima virovitičkoga kraja te da su oni osjetili naše djelovanje. Mnogo smo toga odradili, ali još je puno više aktivnosti koje su pred nama, koje planiramo napraviti u pozitivnoj radnoj atmosferi, timskim radom i nastavkom odlične suradnje s Razvojnom agencijom VTA. Ovo visoko gradsko priznanje motivirat će nas da radimo još bolje i da učinimo još više za našu zajednicu – rekla je Ž. Grahovac dodavši kako će ovu 120. godišnjicu rada i postojanja GDCK-a Virovitica obilježiti završetkom energetske obnove zgrade te izdavanjem monografije utemeljene na znanstvenim činjenicama.

NIKAD VIŠE PROJEKATA

Izuzetan ponos što je dio ovog vrijednog tima istaknula je i predsjednica Odbora i Skupštine Gradskog društva Crvenog križa Virovitica Margareta Ptiček.

– Gradsko društvo Crvenog križa Virovitica nikada u povijesti svog postojanja nije provodilo toliko projekata niti ovoliko aktivno djelovalo. Svaka aktivnost u provođenju projekata osnažuje svrhu postojanja GDCK-a Virovitica i aktivno utječe na humanitarno djelovanje u zajednici: novim zapošljavanjima, direktnim materijalnim pomoćima korisnicima, druženjem i takozvanim „soft“ aktivnostima, pomoćima u kući, podizanjem razine obrazovanja naših korisnika, interakcijom u društvu. Sve su to djela naših zaposlenika, suradnika i vrijednih volontera, koji svakodnevno svojim radom pružaju pomoć i podršku ranjivim skupinama našeg društva – zaključila je M. Ptiček.

PO ČEMU JE VIROVITIČKO GRADSKO DRUŠTVO POSEBNIJE OD DRUGIH DRUŠTAVA U SUSTAVU HRVATSKOG CRVENOG KRIŽA?

1. Od 1996. godine jedan je od rijetkih koji imaju Pučku kuhinju, koja danas priprema obroke za 149 korisnika. Tri vozača svakodnevno naprave 390 kilometara kako bi topao obrok stigao na kućni prag korisnicima.

2. Virovitičko Društvo jedno je od 20 društava koja se mogu pohvaliti osnivanjem i radom Socijalne samoposluge, koja djeluje od 2006. godine, od ukupno 131 društva u sustavu Hrvatskog Crvenog križa. U Socijalnoj samoposluzi od 2016. godine do danas podijeljeno je 58.748 kilograma hrane za 829 korisnika, i to prvenstveno korisnicima zajamčene minimalne naknade, obiteljima s troje ili više djece te starijim osobama, umirovljenicima samcima i dvočlanim staračkim domaćinstvima.

3. U GDCK-u Virovitica osnovan je i Klub 100+, koji okuplja darivatelje krvi – muškarce i žene koji su 100 ili više puta dali svoju krv. Naime, u GDCK-u Virovitica osnovano je 6 klubova darivatelja krvi na području njegovog djelovanja, odnosno na području pet općina i grada Virovitice.

4. Zahvaljujući odličnoj suradnji Razvojne agencije VTA Virovitica i GDCK-a Virovitica u korištenju EU sredstava, GDCK Virovitica svrstan je u sam vrh gradskih društava u sustav Hrvatskog Crvenog križa. (www.icv.hr, lmh)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content