GODIŠNJA NAGRADA Dražen Tomac njeguje tradicijske obrte i urarstvom prkosi vremenu

Za izniman doprinos i rezultate u razvoju i njegovanju tradicijskih obrta Godišnju nagradu Virovitičko-podravske županije dobio je Dražen Tomac. Ovaj Virovitičanin vlasnik je urarskog obrta koji ima tradiciju dužu od 60 godina i jedan je od rijetkih na području naše županije koji se bavi popravcima satova.

Dobitnik je brojnih priznanja za svoj rad, kao i rad u komorskom sustavu Hrvatske obrtničke komore, za što je dobio i zahvalnicu HOK-a za očuvanje obrtništva i unapređenje rada obrtničkih asocijacija.

– Dobiti ovakvo priznanje nije mala stvar, puno mi to znači – otkriva Dražen Tomac, svjestan kako među mladima danas baš i nema interesa za tradicijske obrte iako bi urarstvo, kako kaže, još i moglo preživjeti.

– U nekim stvarima potrebna je stručna ruka jer po nekim vrjednijim stvarima ne može baš svatko čačkati, a na kraju ih možda i uništiti. Nekakvu vrjedniju stvar spasiti i osposobiti, ako je bio mehanički kvar ili kvar od starosti, s jedne strane je gušt jer si nešto popravio, a s druge strane si pomogao mušteriji. Tako da je to obostrano zadovoljstvo – kaže Dražen Tomac s vječnim povećalom, alatom i svjetiljkom na radnom stolu.

Na pitanje koji mu je najdraži dio posla, ovaj virovitički urar bez oklijevanja odgovara: – Najdraži dio posla mi je kada vidim da sam uspio napraviti nešto što ni sam nisam vjerovao da bi se moglo, spasiti „nespasivo“, pogotovo ako to mušteriji ima sentimentalnu vrijednost – zaključuje urar D. Tomac. (www.icv.hr, ea)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content