KUD VIROVITICA NASTUPIO NA MEĐUNARODNOJ SMOTRI KIRITOF Česima su se predstavili plesovima podravskog kraja te Splita i okolice

Kulturno-umjetničko društvo Virovitica sudjelovanjem na Međunarodnoj smotri Kiritof u Češkoj Republici koju organiziraju Hrvati na području Moravske ostvarilo je još jedan značajan nastup. Ovo okupljanje Hrvata u Moravskoj je najveći događaj nacionalne manjine u Hrvata u Češkoj Republici i ima iznimnu važnost u očuvanju hrvatske tradicije na prostorima Moravske i Češke.

nastup ceske besede Custom

Povodom 100. godišnjice spomena Udruge Čeha na prostoru grada, Češka beseda Virovitica pozvala je KUD Virovitica na suradnju u folklornom izričaju češke nacionalne manjine u Virovitici. Troje članova KUD-a Virovitica odazvalo se pozivu te uspješno na Smotri Kiritof, koja se održala krajem kolovoza, predstavilo plesove Češke besede. Lenka Kopriva, voditeljica Smotre, istaknula je kako je ovo prvo sudjelovanje jednog kulturno-umjetničkog društva iz Hrvatske.

nastup u crkvi Custom

Nakon otvaranja Smotre, KUD Virovitica se predstavio plesovima Splita i okolice te plesom i pjesmom podravskog kraja. Češka beseda Virovitica izvela je plesove Češke besede u starogradskim nošnjama. Osim KUD-a Virovitica i Češke besede Virovitica, na Kiritofu su nastupali Češka beseda Zagreb, Češka Osnovna škola Josipa Ružičke iz Končanice te NS Plava i DH Hana Unicov kao kulturno-umjetnička društva iz Češke Republike.

zajednicka u crkvi Custom

Ovim međunarodnim nastupom, KUD Virovitica je ostvario cilj promocije hrvatske kulture izvan Hrvatske te razvijanje osjećaja povezanosti među Hrvatima koji žive na području Češke Republike i na prostoru Virovitičko-podravske županije.

– Nadam se da će naši napori u promicanju kulturnog identiteta našeg grada, županije i Hrvatske biti prepoznati i u razdoblju presjedanja Hrvatske Europskom Unijom – rekao je predsjednik KUD-a Virovitica Matija Gosler. (www.icv.hr)

nastup dalmacija Custom

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content