Ministrica Bedeković nastavlja s naporima unapređivanja sustava socijalne skrbi, do 30. rujna svi Centri trebaju imati detektore metala

– Sustav socijalne skrbi može funkcionirati samo i jedino ako socijalni radnici kvalitetno obavljaju svoj posao. Krajnji korisnici socijalnih mjera ovise o tim ljudima i prvi korak je da im osiguramo uvjete za rad! Tu se nema što čekati. Sljedeći mjesec krećemo s implementacijom niza zaštitnih mjera koje će omogućiti da socijalni radnici svoj posao obavljaju sigurno, kompetentno i bez straha! – najavila je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković.

Prošlotjednim sastancima s čelnicima svih centara za socijalnu skrb, domova socijalne skrbi i centara za pružanje usluga u zajednici, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, izv. prof. dr. sc. Vesna Bedeković započela je hitnu seriju sastanaka kako bi se upoznala s njima te im predstavila paket aktivnosti kojima je cilj zaštititi socijalne radnike i omogućiti im da kvalitetno obavljaju svoj posao.

Susret Naslovna
Foto: mdomsp.gov.hr

U utorak, 27. kolovoza u prostorijama Ministarstva, Ministrica Bedeković okupila je ravnatelje centara socijalne skrbi i voditelje njihovih podružnica.

Do 30. rujna 2019. godine svi centri trebaju osigurati zaštitu detektorima metala te proširenje ovlasti zaštitara. Ministarstvo će pratiti i provjeriti implementaciju dogovorenih mjera tehničke i fizičke zaštite zaposlenika te im pružiti daljnju podršku u realizaciji. Bedeković je najavila i ostvarivanje statusa službene osobe za socijalne radnike, ali i za sve druge stručne radnike u sustavu.

29. i 30. kolovoza održani su, prvi u nizu, radni sastanci s ravnateljima domova socijalne skrbi i centrima za pružanje usluga u zajednici čiji je osnivač Republika Hrvatska, predstojnicima njihovih podružnica, voditeljima dislociranih jedinica te predsjednicima Upravnih vijeća.

Susret 20
Foto: mdomsp.gov.hr

Saslušavši predstavnike ustanova, ministrica Bedeković je najavila nastavak provedbe procesa deinstitucionalizacije i transformacije ustanova. Naglasila je potrebu osiguravanja usluga usmjerenih poboljšanju kvalitete života u zajednici te ih ovom prilikom pozvala na korištenje sredstava europskih fondova.

Najavila je predstojeće edukacije za stručne radnike i ravnatelje ustanova kojima će se prenijeti specifična znanja te identificirati alati, tehnike i pravila postupanja u skladu sa suvremenim standardima, a sve u svrhu poboljšanja kvalitete usluge te osiguranja djelotvornosti i učinkovitosti.

Dogovoreno je da će Ministarstvo, u suradnji s ravnateljima, intenzivirati proces usklađivanja općih akata ustanova do zadanog roka krajem 2019. godine.

Predstavnici ustanova upoznati su i s novostima u planiranju sredstava u proračunskom razdoblju 2020.-2022. sukladno dodijeljenom limitu Ministarstva financija.

Susret 19
Foto: mdomsp.gov.hr

Na sastancima su uz ministricu sudjelovali i državna tajnica Marija Pletikosa, državna tajnica Margareta Mađerić, pomoćnica ministrice dr. sc. Maja Vučinić-Knežević, pomoćnica ministrice Nada Zrinušić, savjetnica ministrice Zvjezdana Bogdanović, načelnica Sektora za razvoj socijalnih usluga i koordinaciju pružatelja usluga Ivančica Mamek Jagić, načelnik Sektora za proračun i financije Nikica Šikić, načelnica Sektora za koordinaciju politiku i unaprjeđenje stručnog rada centara za socijalnu skrb Tatjana Katkić Stanić kao i predstavnici nadležnih službi koji pružaju stručnu podršku centrima za socijalnu skrb te domovima socijalne skrbi i centrima za pružanje usluga u zajednici.

Sudionici sastanaka izrazili su zadovoljstvo što su imali priliku ministricu upoznati sa specifičnostima rada s djecom i odraslim osobama o kojima svakodnevno skrbe. Ministrica je svima zahvalila na dolasku te naglasila važnost daljnje dvosmjerne komunikacije, uske suradnje i pune odgovornosti ravnatelja ustanova kao preduvjeta krajnjeg cilja – zadovoljstva korisnika socijalnih usluga.

– Sve mjere usmjerene su unapređenju položaja socijalnih radnika i ostalih stručnih radnika u sustavu socijalne skrbi, a sve to kako bi socijalni sustav učinili profesionalnijim, bržim i efikasnijim – kazala je ministrica Bedeković. (mdomsp.gov.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content