NASTAVLJA SE PARTNERSTVO GRADA VIROVITICE I HRVATSKIH DUHANA Vodstvo Hrvatskih duhana i predstavnici BAT-s gradonačelnikom Ivicom Kirinom dogovorili nastavak uspješne suradnje

S početkom berbe duhana Hrvatske duhane, najvećeg otkupljivača duhana u Hrvatskoj, iz Southamptona (UK) posjetio je menadžer razvoja proizvodnje duhana BAT-a Helio Moura i tom se prilikom uz vodstvo Hrvatskih duhana sastao s gradonačelnikom Virovitice Ivicom Kirinom.

– Održivost proizvodnje duhana od iznimnog je značaja za Grad Viroviticu i cijelu našu županiju. To je kultura koja generacijama osigurava radna mjesta i čini značajan udio u BDP-u. Od preuzimanja Hrvatskih duhana od strane BAT-a zadovoljstvo nam je što se nastavio rast otkupnih cijena, a posebno što su Hrvatski duhani poljoprivrednicima pomogli u rješavanju problema nedostatka radne snage kroz program nabavke mehaničkih berača. Vjerujem da ćemo uspješnu suradnju nastaviti i u budućnosti – kazao je gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.

batvt16 das 020919 Custom

RASTE OTKUPNA CIJENA

Prosječna otkupna cijena po kilogramu duhana tipa Svijetla Virginija prošle je godine dosegnula najvišu razinu ikad u Hrvatskoj – u odnosu na berbu 2017. bila je viša za četiri posto, a ujedno je bila viša i od konkurencije.

– Ponosni smo što svake godine otkupna cijena duhana raste i tako ćemo nastaviti i dalje. U posljednjih pet godina cijena je porasla više od 16 posto, a u posljednjih deset godina gotovo 35 posto. Uz to, svake godine svojim proizvođačima nudimo povoljne uvjete osiguranja, a u zadnje dvije godine s ukupno 37 proizvođača sklopili smo ugovore za kupnju 29 berača u vrijednosti više od 8 milijuna kuna, uz što je osigurana i tehnička pomoć – istaknuo je na sastanku predsjednik Uprave Hrvatskih duhana Flavio Oliveira.

Berači će zamijeniti otprilike 450 radnika, odnosno oko 16.000 dnevnica za ukupno 60 proizvođača koji će mehanički obrati gotovo 700 hektara.

batvt18 das 020919 Custom

PROGRAMI FINANCIRANJA

Hrvatski duhani provode različite programe financiranja svojih kooperanata. Kratkoročna financiranja proizvodnje po sezoni iznose preko 60 milijuna kuna, odobreni dugoročni krediti za nabavu opreme i razna ulaganja u 2019. su 12 milijuna kuna, a za potporu održivoj proizvodnji Hrvatski duhani osigurali su bespovratnih dva milijuna kuna.

Sastanku su, uz menadžera lanca opskrbe Hrvatskih duhana Igora Švarca, nazočili i zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Darko Žužak, pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove Bojan Mijok, pročelnica Ureda gradonačelnika Đurđa Aragović, privremena pročelnica Upravnog odjela za financije i gospodarstvo Grada Virovitice Vesna Grbac, ravnateljica Razvojne agencije VTA Tihana Harmund, voditeljica Odsjeka za gospodarstvo Sanja Kirin i predsjednik HGK – Županijske komore Virovitica Zlatko Pleša s direktoricom Kristinom Plešom.

Foto: Vanja Strmečki/Pixsell

[g-gallery gid=”548435″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content