Posljednji maturanti OŠ “Matija Gubec” Stari Gradac proslavili 40 godišnjicu male mature

Dvadesetak nekadašnjih učenika, koji su osmogodišnje školovanje završila u staroj Osnovnoj školi “Matije Gubeca” u Starom Gracu okupili su se u subotu u središtu Pitomače u “Staroj pivnici” i obilježili jubilej – 40. godišnjicu svoje male mature. Bili su to učenici iz Rogovca, Lozana, Starogradačkog Marofa i Starog Graca. Direktor škole bio je Ivan Špegelj.

U restoranu “Pivnica” okupljene je pozdravila nekadašnja razrednica Jasna Dambirožag koja je u Stari Gradac došla 1974. godine. Odmah je preuzela ulogu razrednice za trideset dvoje učenika, tada petog razreda. Oni su osmi razred završili 1978/1979. školske godine. Potom je u školstvu došlo do krupnih promjena. Zakonski došlo je do oformljenja Centralnih osnovnih škola i proglašenja područnih.

U Pitomači je izgrađena nova suvremena Osnovna škola Petra Preradovića i svi učenici 5., 6., 7. i 8 razreda iz pripadajućih takozvanih područnih škola, tako i Starog Graca prešli su na daljnje školovanje u Pitomaču. Današnji slavljenici su zadnja generacija koja je osnovno školovanje završila u Starom Gracu. Prisutne je prvi pozdravio nekadašnji učenik Branko Posavec i prepustio riječ razrednici.

– Moja sjećanja na razrednikovanje u Starom Gracu su fantastična. Nas šestero kolega nastavnika: Dubravka Nađ, Dragutin Nađ, Branko Čizmar, Vojislav Bosanec, Ivan Kos i Ivica Kovačić bili smo u svemu složni. Maksimalno smo se brinuli za svoje učenike. Kad je zbog učenja trebalo, posjećivali smo i njihove roditelje. A sve to dalo je rezultat da su svi, njih 32, uspješno završili osmogodišnje školovanje. Organizirali smo im izlete u Veliku, na Trakošćan, tek otvorene Bizovačke Toplice, na most na Dravi kod Pitomače. U okviru domaćinstva koje je predavala nastavnica Dubravka Nađ obrađivali su vrt, učili osnove kuharstva, ručnih radova… Tako je to bilo nekad – rekla je J. Dambirožag.

Potom je izvršila prozivku i prisutni su ispričali svoje životne priče. Troje njihovih bivših kolega nije među živima, nekolicina se zbog bolesti nije odazvala, dvoje sa obitelj živi i radi u Njemačkoj, uključujući Branka Posavca, koji je sa kolegicom Božicom Ivanušić iz Lozana organizirao svečano obilježavanje 40 obljetnice male mature. Nakon večere, plesa i pjesme koja je potrajala do ponoći, dogovorili su ponovni sastanak za 5 godina. (www.icv.hr, bm)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content