Proslavljena 28. obljetnica oslobađanja Virovitičke vojarne, najvažnijeg strateškog objekta u obrani ovog prostora

Svetom misom u crkvi svetog Roka te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Spomen obilježju hrvatskim braniteljima na Gradskom groblju u Virovitici, danas (utorak) je započelo obilježavanje 28. obljetnice oslobođenja virovitičke vojarne. Vijence su položile delegacije Virovitičko-podravske županije, Grada Virovitice, Policijske uprave virovitičko-podravske te Koordinacije braniteljskih udruga i udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Svečanost je nastavljena na prostoru Športskog centra Vegeška u Virovitici gdje se okupio veliki broj branitelja, članova braniteljskih udruga, predstavnika lokalne zajednice i ostalih građana. Dvadeset osam godina poslije tu su se našla poznata lica koja su sudjelovala u oslobađanju vojarne, a među njima i brigadni general Renato Romić, predsjednik nekadašnje Skupštine općine Virovitica te član Kriznog stožera Anto Krišto, danas stručni savjetnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja koji je na ovu svečanost došao kao izaslanik ministra Tome Medveda. Bio je tu i jedan od najzaslužnijih za oslobođenje vojarne, tadašnji predsjednik Izvršnog vijeća Virovitice i predsjednik Kriznog stožera Antun Habijanac, kao i mnogi drugi.

IMG 1436

Svi zajedno kao i svake godine, prvo su se prisjetili i odali počast jedinoj žrtvi stradaloj u oslobađanju vojarne, hrabrom hrvatskom bojovniku, virovitičanu Vladimiru Vampovcu Grgi koji je prilikom oslobađanja vojarne smrtno stradao nedaleko od svoje kuće koja je u susjedstvu vojarne. Kao i svi njegovi ratni kolege i Grga je živio s jednom željom – da Virovitica postane slobodan grad.

Sve nazočne je u ime organizatora ove svečanosti, Hvidre Virovitica pozdravio njen predsjednik Mirko Poljanac koji je zajedno sa svojim ocem i dva brata neposredno sudjelovao u oslobađanju ovog prostora.

IMG 1450

– Nakon 3. rujna 1991. i prve oslobodilačke akcije u Hrvatskoj – oslobođenja virovitičkog prigradskog naselja Jasenaš, 15. rujna i oslobađanja karaula u Novom Gracu i Terezinom Polju te 16. rujna i oslobođenja skladišta Šištat, na red je došla i vojarna u Virovitici. U akciji oslobađanja sudjelovalo je preko 400 pripadnika 50. samostalnog bataljuna, kasnije 127. brigade HV-a, policije te rezervnog sastava policije koji su u noći sa 16. na 17. rujna nakon uzaludnih pregovora s komandantom „Kasarne“ o mirnoj predaji započeli napad i oko 7 sati nakon žestoke pucnjave ostvarili izravnu telefonsku liniju sa zapovjedništvom vojarne kada se je predalo svih 185 vojnika, kao i znatnu količinu oružja i minsko-eksplozivnih sredstava koji su bili od presudne važnosti u kasnijim akcijama prilikom oslobođenja područja zapadne Slavonije – prisjetio se tih događaja Mirko Poljanac.

Gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin još je jednom istakao važnost oslobađanja Virovitice u Domovinskom ratu i da je ovo bio prvi oslobođeni teritorij na području RH.

IMG 1454

– Ponosni smo na to, a ovo je danas ponovo prilika da se prisjetimo tih dana ponosa i slave, ali isto tako da okupimo okupimo branitelje iz Virovitičko-podravske županije te da kroz druženje i športske igre učvrstimo zajedništvo, jer jedino se zajedno možemo boriti kao što smo se borili u Domovinskom ratu, ali ovaj put za boljitak i kvalitetniji život u miru – istakao je Ivica Kirin.

Prisutnima se obratio i zamjenik župana virovitičko-podravskog Darko Žužak istaknuvši važnost oslobađanja virovitičke vojarne.

– Oslobađanje vojnih objekata pa tako i vojarne u Virovitici, kao i svih pripadajućih objekata, bilo je od presudne važnosti za daljnji tijek događaja u Domovinskom ratu. Virovitica ne da je samo nakon toga postala slobodan grad, nego je i ostala slobodan grad do kraja rata. S obzirom da se naše područje smatra prvim oslobođenim područjem u Domovinskom ratu, tim je važnost ove akcije veća – napomenuo je tom prigodom zamjenik župana Darko Žužak

IMG 1456

Kao predsjednik nekadašnje Skupštine općine Virovitica i član Kriznog stožera, sadašnji stručni suradnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja, izaslanik ministra Tome Medveda, Anto Krišto, bio je jedan od najodgovornijih za sigurnost grada Virovitice i njegovih građana u ta teška vremena.

– Nismo znali što će se desiti, cijela situacija je bila krajnje neizvjesna. Dakako da smo svi željeli da se sve to skupa odigra na miran način, ali na žalost nije bilo lako, nekoliko pregovora sa tadašnjim komandantom kasarne nisu urodili plodom i umjesto da se raziđemo mirnim putem, tadašnje snage JNA osule su iz virovitičke vojarne vatru na sve one koji su se nalazili u blizini. Pucalo se iz raznog vatrenog lakog i teškog naoružanja pa su stradali i mnogi objekti u blizini vojarne. Tom prilikom poginuo je naš hrvatski branitelj Grga Vampovac i toga ćemo se uvijek sjećati. Skupo smo platili svoj uspjeh, ali ostali smo slobodan grad do završetka rata – rekao je Anto Krišto.

IMG 1461

Predsjednik Hvidre RH saborski zastupnik Josip Đakić napomenuo je da je oslobađanje vojnih objekata i vojarne u Virovitici bila „kruna“ operacija koje su u Hrvatskoj pripremale tada slabo naoružane hrvatske snage.

– Unatoč jakim snagama tadašnje JNA, a zahvaljujući dobroj organizaciji i hrabrosti hrvatskih bojovnika, ali i drugih naših građana, oslobođena je vojarna, a time je i prestala opasnost kako za Viroviticu, tako i za bivšu općinu Virovitica. Važno je pamtiti što su učinili dragovoljci Domovinskog rata, a nadam se da će oslobađanje virovitičke vojarne, kao i oslobađanje svih vojnih objekata u Domovinskom ratu naše županije biti dokumentirano, kroz literaturu, foto monografije, domoljubne pjesme, pa i igrane filmove, jer to naši branitelji u najmanju ruku zaslužuju. Isto tako bit će to pravi način da se istina o Domovinskom ratu i svima onima koji su u njemu sudjelovali nikada ne zaboravi – napomenuo je Josip Đakić koji je nakon toga svečano otvorio športske igre branitelja u disciplinama elektronski pikado, viseća kuglana i streljaštvo.

IMG 1462

Najbolji u ovim igrama činiti će ekipe u pojedinim disciplinama koji će zajedno sa svojim kolegama koji su već prošli izlučna natjecanja, braniti boje naše županije na SŠNIDOR-u koji će se održati zadnji vikend u mjesecu rujnu u Makarskoj.

Na ovoj svečanosti nazočio je zamjenik župana Darko Žužak, predsjednica Gradskog vijeća Lahorka Weiss, zamjenici gradonačelnika Vlasta Honjek Golinac i Damir Marenić te načelnik Policijske uprave Virovitičko-podravske Siniša Knežević sa suradnicima, jednako tako svečanost je uveličao ženski zbor Gimnazije Petra Preradovića Virovitica. (www.icv.hr, bs)

[g-gallery gid=”551250″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content