“Rokovi super junaci” krenuli u borbu protiv pretilosti: Održana početna konferencija projekta čiji je cilj smanjiti pretilost djece

Danas (petak) je u prostoru županijskog Zavoda za javno zdravstvo “Sveti Rok” održana početna konferencija projekta „Rokovi super junaci protiv pretilosti“ čiji je cilj educirati djecu i roditelje o pravilnoj prehrani. Naime, prema podacima Zavoda, na području Virovitičko-podravske županije čak 12 posto djece osnovnoškolske dobi ima povećanu tjelesnu težinu, dok je 24,4 posto pretilo, što je utvrđeno prilikom pregleda djece za upis u prve razrede osnovnih škola.

Upravo zato je županijski Zavod pokrenuo ovaj projekt kojim će kroz preventivne akcije, educirati djecu i roditelje kako se pravilno i zdravo hraniti. Projekt je u stopostotnom iznosu financiran iz EU fondova, a vrijedan je pola milijuna kuna.

IMG 20190920 112747 Medium

– Opći cilj projekta je promicati zdravi način života utjecajem na životni stil i prehrambene navike djece i građana naše županije radi prevencije svih kroničnih oboljenja čiji je nastanak povezan s pretilošću. Svrha je projekta educirati djecu i mlade o opasnostima pretilosti i njenim posljedicama po zdravlje kako bi se usvajanjem zdravih navika u djetinjstvu i održavanjem normalne tjelesne težine smanjio rizik za nastanak kroničnih bolesti u budućnosti – rekao je doktor Miroslav Venus, ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo “Sveti Rok”.

U sklopu projekta će se održati niz predavanja u svim osnovnim školama na području županije, a organizirat će se i javne tribine.

– U 2020. godini u svih 17 osnovnih škola na području županije obilježit ćemo školski sportski tjedan prigodom obilježavanja svjetskog tjedna zdravlja u sklopu kojega će svaka škola dobiti sportske rekvizite. Projekt će obuhvatiti i nutricionistički kamp za djecu s najvećim indeksom tjelesne mase, okrugli stol na temu povezanosti pretilosti i kroničnih oboljenja te tjedan vode u Zavodu za javno zdravstvo tijekom kojega će građani moći donijeti uzorke vode za piće na besplatnu analizu – istaknuo je Venus.

IMG 20190920 111111 Medium

Prijavitelj ovog projekta je Zavod za javno zdravstvo, a partner je udruga Nutricionizam Balans iz Osijeka s kojom Zavod ima višegodišnju uspješnu suradnju. Uz voditeljicu projekta doktoricu Dariju Petrovčić, u projektu će sudjelovati doktori medicine, magistri medicinske biokemije, sanitarni inženjeri i medicinske sestre iz Zavoda, a iz Udruge Nutricionizam Balans magistri nutricionizma i osobni treneri s međunarodnim certifikatom. Čitav projekt će pratiti i posebno dizajnirani super junaci kojima je svrha animirati djecu i približiti im zdravu prehranu. Projekt je uz ravnatelja Zavoda doktora Miroslava Venusa, predstavio i doktor Miodrag Beneš.

IMG 20190920 112704 Medium

Važnost ovog projekta istaknula je i županijska pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb Melita Sirovica.

– Od 9 prijavljenih projekata na ovaj natječaj, u Virovitičko-podravsku županiju su stigla dva. Jedan se tiče palijativne skrbi, a drugi je upravo ovaj koji za cilj ima ukazati na veliki javnozdravstveni problem, problem pretilosti djece. Pretilost kod djece treba prevenirati i važno je razvijati ono što nemamo na području naše županije, a to su zdrave navike. Nadam se da ćemo na završnoj konferenciji vidjeti da smo uspjeli i da ima rezultata te da će se usvojene navike onda progresivno širiti na ostatak obitelji, susjede i širu javnost – rekla je pročelnica Sirovica.

Početnoj konferenciji uz ravnatelje škola uključenih u projekt, nazočili su i Pomoćnik ravnatelja za kvalitetu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Tomislav Benjak, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Virovitičko-podravske županije Lahorka Weiss, ravnatelj Opće bolnice Virovitica Dinko Blažević, predstojnica Ureda državne uprave u Virovitičko-podravskoj županiji Sanja Bošnjak, predstavnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Virovitica, rukovoditeljica odjela posredovanja i pripreme za zapošljavanje Blaženka Bajan, predstavnik partnera Udruge Nutricionizam Balans Hrvoje Centner.

(www.icv.hr, ml)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content