U nedjelju, 15. rujna obilježava se 28. obljetnica oslobođenja Karaule u Novom Gracu

U nedjelju, 15. rujna proslavit će se 28. obljetnica oslobođenja Karaule u Novom Gracu, jednog od prvih oslobođenih vojnih objekata u Republici Hrvatskoj. Obilježavanje će započeti u 16 sati polaganjem vijenaca na spomen obilježju poginulim braniteljima pored crkve u Gradini, a u 17 sati na Karauli u Novom Gracu održat će se središnje događanje. Obilježavanje organiziraju braniteljske udruge s područja općine Gradina i Općina Gradina.

Sama akcija osvajanja Karaule u Novom Gracu započela je sumrak 14. rujna 1991. godine, kada je takozvana Gradinska četa (dragovoljci iz Gradine, Brezovice, Detkovca, Bačevca, Rušana i Novog Graca te pripadnika policije), pod zapovjednišvom Ante Poljaka i Slave Dečaka i pod zastavom 50. samostalnog bataljuna krenula u akciju oslobađanja Karaule. U prijepodnevnim satima, 15. rujna, karaulu su i osvojili.

U samoj akciji koja je bila kordinirana akcija oslobađanja i Karaule u Terezinom Polju, nije bilo stradalih, a nakon izmjenjene vatre s obje strane nastala je samo neznatna materijalna šteta. (www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content