90 GODINA DVD-a ČAČINCI Čačinački humanisti veliki su ponos svoga mjesta i županije

U Domu kulture u Čačincima održana je proslava velikog jubileja, 90. godina postojanja i uspješnog rada Dobrovoljnog vatrogasnog društva Čačinci. Proslavi su nazočili predstavnica Hrvatske vatrogasne zajednice, zapovjednica Vatrogasne zajednice VPŽ Mateja Fras Venus, zamjenik župana VPŽ Darko Žužak, načelnik općine Čačinci Mirko Mališ, zapovjednik Vatrogasne zajednice i DVD-a Orahovica Robert Orina i mnogi drugi.

2010dvdcacinci 3O radu i aktivnostima društva kroz povijest govorio je predsjednik DVd-a Čačinci Davor Ileš poprativši sve povijesnim fotografijama na video zidu:

– U ljeto 1928. godine izbio je veliki požar na dvije obiteljske kuće u Čačincima u kojem su izgorjele gospodarske zgrade i to je bio povod da mještani Čačinaca počnu razmišljati o osnivanju vatrogasnog društvu. Vrlo brzo je društvo i osnovano, a službeno registrirano početkom siječnja 1929. pa se ta godina uzima kao službena godina osnivanja našeg društva. Od samih početaka do danas društvo je više nego aktivno, kroz godine smo nabavljali potrebna vozila i opremu, sukladno vremenu se modernizirali, a 1934. izgrađen je i prvi vatrogasni dom. Posebno sam ponosan na naš današnji, novi vatrogasni dom koji je izgrađen 2005. godine prema mom nacrtu. Zahvaljujem se svim vatrogascima koji su kroz povijest čuvali i danas čuvaju ovu našu humanu organizaciju i čine ju velikim ponosom svoga mjesta i Virovitičko-podravske županije – rekao je predsjednik Ileš zahvaljujući čijem sjećanju i napornom radu je očuvana arhiva ovoga društva.

U nastavku svečanosti podijeljene su zahvalnice aktivnim članovima, djeci i mladeži , a potom i vatrogasne spomenice za 10,20,30 i 40 godina rada u društvu. Za 30. i 40. godina vatrogasne spomenice uručila je zapovjednica VZ VPŽ Mateja Fras Venus, koje su dobili, za 30. godina Stanko Behin, Mirko Mališ, Mario Knežević, Tomica Stojičić i Siniša Ileš, a za 40 godina vatrogasnom spomenicom odlikovani su Josip Betlehem, Vlado Tomić, Đuro Behin i Marijan Varjačić.

2010dvdcacinci 1Zapovjednica Fras Venus obratila se nazočnima te pohvalila društvo domaćina na više nego zapaženom radu kroz povijest:

– Zahvaljujem se Davoru Ilešu na sjajnom vođenju ovoga društva već dugi niz godina te zapovjedniku Siniši Ilešu za sve što čini za vatrogastvo Čačinaca, cijelog ovoga kraja, ali i za VZ VPŽ. DVD Čačinci radi iznimno uspješno, aktivan je sudionik svih edukacija i osposobljavanja te vježbi koje organizira VZ VPŽ, a kada god zatreba svima pomaže i u okolni mjestima što su najbolje pokazali za vrijeme učestalih požara na području grada Orahovice početkom godine, kada su se svaki puta odazvali sa svojim vozilom i ljudstvom te pomogli u gašenju. Posebno moram pohvaliti zapovjednika Sinišu Ileš zahvaljujući kojem je ime ovoga društva proslavljeno diljem Lijepe naše, a riječ je o tome da se zapovjednik aktivno uključio u vrijedan projekt K9 timova i započeo rad s vatrogasnim psom. U RH ima 29 ovakvih timova, a VPŽ ima dva ovakva tima od čega je jedan upravo ovaj čačinački na ponos mjesta Čačinci i cijele županije – rekla je Fras Venus.

2010dvdcacinci 12Načelnik općine Čačinci Mirko Mališ i sam aktivni vatrogasac dugi niz godina, istaknuo je kako je vatrogastvo uz Crveni križ najhumanija organizacija u Hrvatskoj i svijetu:

– Ponosan sam što sam cijeli život vatrogasac i što me upravo vatrogastvo izgradilo kao osobu te puno pomogla u mojoj poslovnoj karijeri. Kao Općina iznimno smo sretni i ponosni na svoje društvo i zato poručujem svim čačinačkim vatrogascima da s posebnom čašću ističu da su vatrogasci da su članovi jedne od najhumanijih profesija u svijetu -rekao je Mališ.

2010dvdcacinci 13Zamjenik župana VPŽ Darko Žužak biranim se riječima obratio društvu slavljenika:

– Uz što ste vi vatrogasci, požrtvovni, hrabri, profesionalni i djelujete u svim mogućim vremenskim uvjetima, žrtvujete svoje zdravlje i živote kako bi očuvali ljudske živote i imovinu. Zbog toga vam od srca hvala što ste činili i činite za sve nas. Županija čini sve što može kako bi pomogla vatrogastvu, kako bi poboljšala standard i opremljenost svih vatrogasnih društava ma našem području i to će činiti i u buduće – zaključio je Žužak.

Uz proslavu, u Domu kulture bila je postavljena i izložba vatrogastva Čačinaca kroz povijest. (www.icv.hr, vg)

[g-gallery gid=”558352″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content