Biciklistički ultramaraton “Blago Zadro” na putu do Vukovara prolazi kroz Virovitičko-podravsku županiju

U povodu 28. obljetnice pogibije heroja Domovinskog rata i heroja obrane grada Vukovara general-bojnika Blage Zadre, a na inicijativu umirovljenog bojnika Ivice Lozine, pripadnika 4.gardijske brigade HV, Udruga maratonaca Virovitičko-podravske županije ”Glasnici istine” i umirovljeni bojnik Ivica Lozina organiziraju pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović biciklistički ultramaraton Grude(Ledinac)-Vukovar(Trpinjska cesta).

Maraton dug 796 kilometara planiran je u 10. etapa. U 8. etapi ultramaratona, danas (ponedjeljak) biciklisti su vozili kroz Virovitičko-podravsku županiju, a izaslanstvo maratona, koje su činili organizator umirovljeni bojnik Ivica Lozina i predsjednik Udruge maratonaca VPŽ “Glasnici istine” Pavo Tutenov, tim povodom dočekali su predstavnici Virovitičko-podravske županije na čelu sa zamjenikom župana Marijom Klementom, predstavnici Grada Virovitice gradonačelnik Ivica Kirin i pročelnik za društvene djelatnosti Alen Bjelica, načelnik Općine Špišić Bukovica Hrvoje Miler, viši stručni savjetnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Anto Krišto, predstavnici PU VPŽ na čelu sa zamjenikom načelnika Zoranom Jerbićem, predstavnici braniteljskih udruga i ostali uzvanici.

IMG 20191014 145139 Custom

Svi zajedno odali su počast poginulim hrvatskim braniteljima na spomen obilježju kod Policijske uprave VPŽ. Jedan od organizatora, Pavo Tutenov odmah se na početku ispričao nazočnima što u ugovoreno vrijeme u Viroviticu nisu mogli stići i biciklisti.

– Nažalost došlo je do nepredviđenih kvarova na biciklima tako da su se biciklisti morali duže zadržati u Grubišnom Polju, ali u dogledno će vrijeme proći i Viroviticu da bi po prilici u večernjim satima došli u Slatinu, a idućeg dana krenuli dalje. No, raspoloženje maratonaca je dobro i ne bi trebalo biti većih problema tako da ćemo u Vukovar stići u planirano vrijeme. Na ovom događaju sudjeluje 7 biciklista, Darko Dolovski i ja iz Slatine, Robert Kasumović iz Osijeka, Zdravko Poljak iz Pitomače, Stipe Leko iz Gruda te Mario Marić iz Mostara, dok je logistika pripala organizatoru Ivici Lozini iz mjesta Slivno – rekao je tom prigodom Pavo Tutenov.

IMG 20191014 144617 Custom

Organizator maratona, umirovljeni bojnik iz mjesta Slivno Ivica Lozina istakao je da je ovaj maraton najmanje što sudionici mogu dati hrvatskom vitezu Blagi Zadri kao i svim poginulim i nestalim braniteljima tijekom Domovinskog rata.

– Od toga upravo dolazi i ideja. Razmišljali smo na koji bi se način odužili našem Blagi, barem na simboličan način i tako je korak po korak maraton i organiziran. Nastojat ćemo ovu tradiciju nastaviti i u budućnosti, a dobar odaziv, logistička podrška, odlična suradnja s općinama i gradovima kroz koje maraton prolazi, kao i samo pokroviteljstvo predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović dodatni su motiv da ovo nastavimo i dalje – rekao je organizator Ivica Lozina.

Ovaj maraton podržavaju i braniteljske udruge iz naše županije, rekao je tom prigodom ispred okupljenih branitelja, predsjednik Udruge Hvidra Virovitica Mirko Poljanac.

IMG 20191014 144422 Custom

– Braniteljske udruge iz naše županije uvijek su tu kada se radi o podršci ovakvim hvale vrijednim akcijama, tim više što se radi o hrvatskom heroju Domovinskog rata Blagi Zadri čije su zasluge u oslobađanju domovine od okupatora svima poznate. I dalje ćemo biti podrška ovakvim inicijativama, ali isto tako ćemo sudjelovati, te biti organizatori svih važnijih obljetnica u Domovinskom ratu diljem naše županije – napomenuo je Mirko Poljanac.

U ime svih nazočnih, maratonce kao i njihovu hvale vrijednu akciju pozdravio je zamjenik župana Marijo Klement.

– Zahvalni smo svima koji sudjeluju u ovom biciklističkom maratonu, koji se zalažu da se imena naših heroja i događaji iz Domovinskog rata nikad ne zaborave. Virovitičko-podravska županija i dalje će podržavati ovakve događaje te kao i dosad sudjelovati u obilježavanju svih važnih događaja u Domovinskom ratu – rekao je pozdravljajući maratonce zamjenik župana Marijo Klement.

IMG 20191014 144630 Custom

Nakon kraćeg zaostatka zbog kvarova, biciklisti su u poslijepodnevnim satima stigli u Slatinu gdje su ih dočekali predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, zamjenica slatinskog gradonačelnika Sanja Mrzljak Jovanić, pročelnik u Uredu gradonačelnika Grad Slatine Krunoslav Šarabok, građani te supruge i djeca dvojice biciklista Pave Tutenova iz Slatine i Darka Dolovskog iz Dobrovića. Nakon srdačnog dočeka, zajedno su položili upaljene lampione uz spomen-obilježje u Parku 136. slatinske brigade te uz molitvu odali počast svim poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima. Nakon što prenoće u Slatini, put će nastaviti sutra (utorak) u 8.30 sati kada kreću put Vukovara.

IMG 8095

Cilj im je u Vukovaru na Trpinjskoj cesti gdje se nalazi bista Blage Zadre. Ondje će stići 16. listopada kada će u 12 sati biti održan komemorativni skup u povodu 28. obljetnice njegove pogibije. (www.icv.hr, bs, adf; foto: B. Sokele, D. Fišli)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content