Europska komisija donijela odluku: Republika Hrvatska ispunila tehničke uvjete za Schengen!

Europska komisija ocijenila je da Republika Hrvatska ispunjava potrebne kriterije za ulazak u schengenski prostor i pozvala Vijeće EU-a da Hrvatsku uključi u prostor bez unutarnjih graničnih kontrola – piše hrt.hr

Europska komisija smatra, na temelju rezultata schengenskog evaluacijskog procesa započetog 2016. godine, da je Hrvatska poduzela mjere koje su potrebne da bi se osigurali potrebni uvjeti za punu primjenu schengenskih pravila te da su standardi ispunjeni.

-Hrvatska će trebati nastaviti primjenjivati sve sadašnje aktivnosti, posebice upravljanje na vanjskim granicama, kako bi osigurala da ti uvjeti budu i dalje ispunjeni – stoji u priopćenju.

Nakon odluke Europske komisije da je Hvatska ispunila sve tehničke preduvjete za članstvo u Schengenu, premijer Andrej Plenković rekao je da je to veliki europski uspjeh Hrvatske.

-Cilj politike ove Vlade je da Hrvatska ide u što dublji kontekst europskog projekta te europski tečajni mehanizam 2. Schengenski prostor obuhvaća područje od 400 milijuna ljudi koji se mogu slobodno kretati – naglasio je Plenković na konferenciji za novinare.

Nije želio nagađati o datumu ulaska u Schengen.

(www.icv.hr, teletekst.hrt.hr, foto: ilustracija, M. Rođak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content