Hrvatski Crveni križ nastavlja provoditi radionice o zdravlju i ljudskim pravima u školama slatinskog područja

Ministarstvo znanosti i obrazovanja prepoznalo je u sklopu cjelovite kurikulne reforme važnost i kompetenciju Hrvatskog Crvenog križa u provođenju nekih obrazovnih tema u među-predmetnoj cjelini Građanski odgoj u osnovnim i srednjim školama. To su međupredmetne teme “zdravlje”: Pomoć i samopomoć, prevencija ovisnosti i dobrovoljno darivanje krvi te “ljudska prava”: Prevencija trgovanja ljudima i volonterstvo.

Radionice za 1. razred OŠ su: “Brojevi žurnih službi” i “Prva pomoć i samopomoć” kroz koje se razvijaju vještine i znanje zaštite zdravlja te odgovornosti prema sebi i drugima. Za 1. razrede SŠ predviđena je radionica “Prva pomoć spašava život”, kojoj je cilj podizanje svijesti mladih o važnosti stjecanja vještine pružanja neodgodive prve pomoći u svakodnevnom životu te upoznavanje učenika s osnovnim postupcima pružanja neodgodive prve pomoći kako bi se podigla razina njihove sigurnosti.

MERI1 Custom

– Od početka listopada ove godine s našom volonterkom, predavačicom Meri Reili iz Slatine odradili smo radionice za učenike svih nižih razreda u osam područnih škola, Bakić, Gornji Miholjac, Josipovo, Sladojevci, Novaki, Vaška, Sopje i Noskovci. Meri se kao osmoškolka natjecala na državnom natjecanju Hrvatskog Crvenog križa iz vještina Prve pomoći i znanja o pokretu Crvenog križa. Trenutno je redovna studentica 4. godine diplomskog sveučilišnog studija fizioterapije u Orahovici na Fakultetu za dentalnu medicine i zdravstvo iz Osijeka. Aktivno je uključena u brojne nastavne programe u na studiju čime je stekla pedagoške i didaktičke vještine. Stoga i ove radionice s učenicima provodi kretivno te im kroz igru zorno prikazuje postupke prve pomoći, kada osobi curi krv iz nosa, kada se udari i kada se ogrebe, primjerene njihovoj dobi. Radionice za ostale razrede osnovnih i srednjih škola nastavljamo dok sve ne završimo i educiramo. Nadamo se da je to ulazak na mala vrata Crvenog križa za trajnu edukaciju prve pomoći kroz nastavu u osnovnim i srednjim školama u RH – rekao je ravnatelj CK Slatina Vladimir Jelenčić.

(www.icv.hr, adf, GDCK Slatina)

[g-gallery gid=”558570″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content