OPG Kolarić iz Španata započeo proizvodnju batata prije dvije godine: Danas imaju vrhunski proizvod i traže kooperante

OPG Kolarić iz Španata u općini Sopje započeo je proizvodnju batata prije dvije godine, a danas ima vrhunski proizvod. Na prijedlog prijatelja, Stjepan Kolarić je počeo razmišljati o sadnji batata jer je riječ o visoko dohodovnoj kulturi koja ne zahtijeva velike poljoprivredne površine. Dodatna pomoć pokretanju posla bila je činjenica što se Stjepanova sestra preselila u Brazil, gdje i danas živi, a kako se ondje batat uzgaja stoljećima, neprocjenjivi su bili savjeti tamošnjih proizvođača s kojima je stupila u kontakt.

Primijenivši sve savjete u vlastitoj proizvodnji, OPG Kolarić dobio je rasad batata vrlo otporan na kišne i sušne periode, a ove godine ostvario je rekordan prinos od 26 tona po hektaru, dok su drugi proizvođači imali dosta poteškoća i smanjenje prinosa zbog suše. Ove godine su posadili 1,6 hektara batata, a već nagodinu planiraju povećati proizvodnju na 3 hektara. Osim batata, plan im je proizvodnja rasada po njihovoj tehnici, koja se pokazala jako dobrom za naše podneblje jer su njihove sadnice vrlo otporne na sušu i na velike količine oborina.

Pošto je potražnja za batatom u Hrvatskoj, ali i izvan nje, vrlo velika, problema s plasmanom svog proizvoda nemaju. Većinu batata prodaju trgovačkim centrima, a manji dio na kućnom pragu i po narudžbi potrošača s područja Virovitičko-podravske županije. Inače, za vrijeme sadnje i vađenja batata uz Stjepana i njegovu suprugu u radovima pomaže i njegova majka te sin, a po potrebi uzimaju i nadničare. Ovih dana završili su vađenje batata te rade na sortiranju.

– Batat su najviše kod nas i inozemstvu u prehrani prihvatile osobe koje imaju problema s dijabetesom, a vrlo je dobar u prehrani male djece i beba, jer je vrlo probavljiv. Batat ima vrlo visok postotak beta karotena, vitamina A, E i C te kalija, fosfora, kalcija, magnezija i raznih biljnih antioksidansa, a može se jesti sirov, kuhan, pečen, u kolačima, juhama. Ljudi ga koriste na sve načine – kazuje Stjepan te dodaje da ima još 50 posto više proizvedenog batata sav bi pronašao kupca, a u potrazi je za kooperantima za suradnju.

– Kada bi proizveli više batata bili bi u boljoj poziciji za pregovaranje o cijeni, jer kad smo veći tada možemo lakše razgovarati s trgovačkim centrima – zaključuje Stjepan. Važna pomoć u razvijanju posla i povećanju proizvodnje bili su državni poticaji.

– Prošle godine smo se prijavili za mjeru 6.3.1 ”Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava” i na njoj smo odmah prošli, s obzirom na to da smo povrtlari imali smo više potrebnih bodova. Od Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju dobili smo 15 tisuća eura, što nam je uvelike pomoglo – objašnjava Stjepanova supruga Mirela, voditeljica OPG-a Kolarić.

Osim proizvodnje gotovog proizvoda OPG Kolarić će krenuti i s plasmanom rasada.

– Ove smo godine proizvodili rasad u plasteniku od 135 kvadrata, a s obzirom na to da se pokazao velik interes za naš rasad te da mi želimo povećati svoju proizvodnju, kupili smo još jedan plastenik od 400 kvadrata koji će biti spreman na proljeće, tako da ćemo proizvesti puno veći rasad i plasirati ga kod nas u Hrvatskoj, ali i van naših granica, ako bude interesa – dodao je Stjepan.

OPG Kolarić, prema riječima Stjepana, ove će godina iz prinosa sa 1,6 hektara zaraditi bruto 260 do 270 tisuća kuna, što je dobar pokazatelj da je batat zaista dohodovna kultura.

Kupcima s područja Virovitičko-podravske županije OPG Kolarić batat dostavlja na kućni prag
Kilogram njihovog batata možete kupiti po 10 kuna, a količinu od 10 kilograma i više, dostavljaju na kućni prag. Sve informacije o proizvodu OPG-a Kolarić, kupnji i dostavi možete pronaći Facebook stranici OPG Kolarić ili Facebook profilima Stjepan Kolarić i Mirela Kolarić. (promo)