Osnovne i srednje škole u štrajku, redovna nastava u katoličkim školama i COOR-u

U Virovitici, Slatini, Orahovici i Pitomači u tijeku je štrajk učitelja i nenastavnog osoblja u osnovnim i srednjim školama. Štrajk se održava nakon što je jučer (srijeda) propao postupak mirenja Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama te Sindikata hrvatskih učitelja i Vlade, a koja je odbila zahtjev za 6-postotnim povećanjem koeficijenata složenosti poslova u sustavu odgoja i obrazovanja.

U Pitomači su u štrajku Osnovna škola Petra Preradovića i Srednja škola Stjepana Sulimanca. U Virovitici štrajkaju djelatnici i nenastavno osoblje u Osnovnoj školi Ivane Brlić-Mažuranić, Vladimira Nazora, Glazbenoj školi Jana Vlašimskog, Tehničkoj školi, Gimnaziji Petra Preradovića, Strukovnoj školi, Industrijsko-obrtničkoj školi te Učeničkom domu.

U Slatini su u štrajku Osnovna škola Josipa Kozarca i Eugena Kumičića, Industrijsko-obrtnička škola, Srednja škola Marka Marulića Slatina te Glazbena škola Milka Kelemena.

U Orahovici štrajkaju u Osnovnoj školi Ivane Brlić-Mažuranić Orahovica te Srednjoj školi Stjepana Ivšića.

Iako nema nastave, za učenike koji su danas došli u školu, osigurane su odgojno-obrazovne aktivnosti, poručuju u školama, a riječ je o nekolicini pojedinaca. U većini škola roditelji djecu nisu slali na nastavu.

NORMALNA NASTAVA

Štrajk podržavaju i u Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica (COOR), u kojem se nastava normalno održava danas, kao i u Katoličkoj osnovnoj školi i Katoličkoj klasičnoj gimnaziji s pravom javnosti u Virovitici. Uz nastavu, u Katoličkoj osnovnoj školi danas se provodi i redovni program Produženog boravka.

Prema riječima Martine Tepeš, koordinatorice Sindikata hrvatskih učitelja za Virovitičko-podravsku županiju, koji na županijskom području okuplja više od 500 članova, današnji štrajk mogu opisati kao uspješan.

– U nekim školama odaziv je bio 100 posto, a u većini njih 90 posto, čime smo zadovoljni i najavljujemo da ćemo se za svoja prava boriti do ispunjenja zahtjeva. Drago nam je da u ovoj važnoj borbi imamo podršku i roditelja i djece, što nam jako puno znači – izjavila je sindikalistica M. Tepeš.

OBAVIJEST KROZ MEDIJE

Cirkularni štrajk nastavnika i nenastavnog osoblja, u kojem bi se bez prekida nastave na dugo vremena postigao cilj, trebao bi se nastaviti i sutra, kada će se štrajkati, najavljuju sindikalisti, po županijama.

– U ovom trenu još ne možemo govoriti točno o tome što će biti sutra, upućujemo roditelje da prate medije, službene stranice škola i stranice škola na društvenim mrežama, na kojima će biti pravovremeno obaviješteni o nastavku štrajka ili pak o održavanju redovne nastave – poručila je M. Tepeš. (www.icv.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content