U Gradini održana prva Dječja likovna kolonija Virovitičko-podravske županije: Na temu tradicije slikalo 50-ak učenika

U sklopu manifestacije „Vendelinska druženja“ koja se povodom 20. listopada i blagdana svetog Vendelina, tradicionalno raznim kulturnim i edukativnim aktivnostima održava u Općini Gradina, danas (utorak) je u Osnovnoj školi Gradina održana prva Dječja likovna kolonija Virovitičko-podravske županije. Tim povodom pedesetak učenika zajedno sa svojim mentorima iz 10 osnovnih škola i Gimnazije Petra Preradovića u Virovitici slikalo je raznim slikarskim tehnikama na temu “Tradicija”

Motivi su im bili tradicionalni predmeti u prostorijama KUD-a Gradina, jesenji pejzaž u dvorištu Osnovne škole te sakralni motivi u crkvi kao i prostoru oko crkve u Gradini. Organizatori ovog zanimljivog i hvale vrijednog događaja su Osnovna škola i KUD Gradina uz pokroviteljstvo Općine Gradina i Virovitičko-podravske županije, a voditelj kolonije bio je prof. Igor Fućkar iz Osnovne škole Gradina.

IMG 20191022 114336

– Cilj kolonije je povezati, istaknuti i na jednom mjestu okupiti učenike iz naše županije koji se svojim likovnim sposobnostima i kreativnošću ističu u svojim sredinama – napomenuo je Igor Fućkar ističući da je ovaj projekt jedinstven na našem području, prvi put se održava, a tendencija je činiti to i u budućnosti.

Ravnateljica Osnovne škole Gradina Ljiljana Bakić izrazila je veliko zadovoljstvo što se ova prva po redu županijska dječja likovna kolonija održava upravo u gradinskoj školi.

– Bila je namjera uključiti sve učenike i mentore u osnovnim i srednjim školama gdje je kao nastavni predmet likovna umjetnost. Većina njih se odazvala, što je za prvi put i više nego dobro. S obzirom na to i na rezultate nakon ove vrlo uspješne kolonije koji su odlični i gdje su učenici pokazali svu svoju vještinu i kreativnost, vjerujem da će se ovakve kolonije u našoj školi nastaviti i dalje sa još više učenika i mentora – rekla je ravnateljica Ljiljana Bakić.

IMG 20191022 095440

Nakon održane kolonije, u prostorijama Osnovne škole u Gradini postavljena je i izložba radova koju je svečano otvorila zamjenica načelnika općine Gradina, ujedno i predsjednica KUD-a Gradina Maja Matić istaknuvši tom prilikom da Općina Gradina kao i KUD Gradina svesrdno podržavaju ovakve akcije i aktivno sudjeluju u realizaciji.

– Osim toga KUD Gradina je bio i jedan od inicijatora i organizatora likovne kolonije kao i same manifestacije „Vendelovi dani“- rekla je tom prigodom Maja Matić koja je sa zadovoljstvom istaknula da je u proteklih nekoliko godina zabilježen izuzetan pomak u održavanju tradicionalnih običaja i očuvanju tradicije i kulture gradinskog kraja.

IMG 20191022 095542

– Nekad je bilo nezamislivo da nam netko od naših mještana donese neki tradicionalni predmet iz svog domaćinstva, neovisno radi li se o stvarima koje su upotrebljavane u kućanstvima, raznog alata, posuđa, narodnih nošnji, kao i raznih slika, starih fotografija i sveg ostalog. Sada je to postala normalna stvar, a samim tim je značajno ojačan rad KUD-a Gradina, koji vrlo često organizira razne prezentacije, izložbe, pa i ovakve događaje kao što je Dječja likovna kolonija, a sigurna sam da će se uz pomoć Općine Gradina, Osnovne škole kao i Virovitičko-podravske županije u Gradini zbivati još i više ovakvih i sličnih događaja – rekla je Maja Matić.

Radovi s kolonije mogu se razgledati u Osnovnoj školi u Gradini gdje se paralelno održavaju i Dani kruha, pa su stolovi škole prepuni jesenjih plodova i raznih slastica koje su napravile vrijedne mještanke u općini Gradina. (www.icv.hr, bs)

[g-gallery gid=”558840″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content