Granična policajka Željka Barukčić zaustavila šverc duhana vrijednog gotovo 8 milijuna kuna

Gotovo 8 milijuna kuna, na ime trošarine, bit će naplaćeno od tvrtke koja je vlasnik kamiona u kojem je na hrvatsko-mađarskoj granici u Terezinom Polju pokušan šverc gotovo 15 tona duhana. Kamion kojim je upravljao bugarski državljanin i u kojem se nalazio duhan, zaplijenjen je i bit će dio osiguranja ako do naplate trošarine ne dođe. Kako stoji u priopćenju Policijske uprave virovitičko-podravske, do otkrića šverca duhana došlo je prije nekoliko dana, preciznije 30. listopada. Tog dana dežurna djelatnica Postaje granične policije bila je, na žalost bugarskog vozača, Željka Barukčić kojoj je iskustvo i intuicija u velikoj mjeri pomoglo da „pomete“ švercere.

– Od početka mi je taj vozač bio sumnjiv – rekla nam je tim povodom Željka koja nam je otkrila detalje ove priče.

– Na pitanje što prevozi od tereta, vozač je bio prilično nesiguran u odgovorima, kao da nije siguran što se nalazi u kamionu. U dokumentaciji koju mi je predao jasno stoji napomena „Tobacco“, odnosno duhan, što i nije rijetkost jer se puno legalnog duhana preveze preko našeg graničnog prijelaza. No, ovaj duhan nije imao takozvanu „plombu“ na pakiranju, koja je jedan od uvjeta legalnog transporta vrjednijih pošiljki. S obzirom na to i na sumnjivu dokumentaciju koja je pisana rukom, kamion je izdvojen sa strane. Odmah sam obavila vizualni pregled i uočila da se radi o velikoj količini duhana, za koji sam pretpostavila da je nelegalan, s razlogom, jer su nešto kasnije moji kolege utvrdili da se uistinu radi o nelegalnom duhanu – rekla nam je heroina ove priče, policijska djelatnica Željka Barukčić iz Zdenaca koja ovaj posao vrlo uspješno obavlja šest godina.

IMG 20191104 113104 Fotor 1

Zadovoljstvo učinjenim nije mogao skriti ni načelnik Postaje granične policije Terezino Polje Damir Mijatović koji je napomenuo da je bugarski vozač izabrao „krivo vrijeme“ za prevoženje duhana kroz Hrvatsku.

-Naime, tijekom listopada se zajedno sa Carinskom upravom provodi zajednička akcija koja je usmjerena upravo na otkrivanje prijevoza nelegalnog duhana, a bugarski državljanin je doslovce uletio u našu mrežu. Prvi mu je put da je evidentiran u tranzitu na našem graničnom prijelazu, ali vjerujem da mu je to i zadnji put prijevoza nelegalnog duhana kroz Hrvatsku. Zasluge otkrivanja nelegalnog lanca pripadaju svim djelatnicima Postaje granične policije, a posebno kolegici Željki Barukčić čije je „oštro oko“ odmah uočilo prijevaru – rekao je Damir Mijatović

Policijska uprava virovitičko-podravska spada u sam hrvatski vrh otkrivanja nelegalnih djelatnosti, potvrdio nam je načelnik PU Siniša Knežević, ističući da je ovo već treći slučaj otkrivanja velike količine nelegalnog duhana u posljednjih godinu i pol dana na graničnom prijelazu Terezino Polje.

– U srpnju prošle godine na graničnom prijelazu Terezino Polje zaplijenili smo 12 tona duhana, trošarinske vrijednosti oko 7,2 milijuna kuna, u siječnju ove godine otkriveno je 19 tona duhana trošarinske vrijednosti 12 milijuna kuna i ovaj puta je to bilo blizu 15 tona duhana trošarinske vrijednosti 7,7 milijuna kuna. Dakle radi se o ukupnih oko 46 tona duhana, tržišne vrijednosti 27 milijuna kuna, što nas svakako svrstava u vrh efikasnosti u RH – napomenuo je načelnik Policijske uprave virovitičko-podravske Siniša Knežević. (www.icv.hr, bs)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content