Granična policajka Željka Barukčić zaustavila šverc duhana vrijednog gotovo 8 milijuna kuna

blank

Gotovo 8 milijuna kuna, na ime trošarine, bit će naplaćeno od tvrtke koja je vlasnik kamiona u kojem je na hrvatsko-mađarskoj granici u Terezinom Polju pokušan šverc gotovo 15 tona duhana. Kamion kojim je upravljao bugarski državljanin i u kojem se nalazio duhan, zaplijenjen je i bit će dio osiguranja ako do naplate trošarine ne dođe. Kako stoji u priopćenju Policijske uprave virovitičko-podravske, do otkrića šverca duhana došlo je prije nekoliko dana, preciznije 30. listopada. Tog dana dežurna djelatnica Postaje granične policije bila je, na žalost bugarskog vozača, Željka Barukčić kojoj je iskustvo i intuicija u velikoj mjeri pomoglo da „pomete“ švercere.

– Od početka mi je taj vozač bio sumnjiv – rekla nam je tim povodom Željka koja nam je otkrila detalje ove priče.

– Na pitanje što prevozi od tereta, vozač je bio prilično nesiguran u odgovorima, kao da nije siguran što se nalazi u kamionu. U dokumentaciji koju mi je predao jasno stoji napomena „Tobacco“, odnosno duhan, što i nije rijetkost jer se puno legalnog duhana preveze preko našeg graničnog prijelaza. No, ovaj duhan nije imao takozvanu „plombu“ na pakiranju, koja je jedan od uvjeta legalnog transporta vrjednijih pošiljki. S obzirom na to i na sumnjivu dokumentaciju koja je pisana rukom, kamion je izdvojen sa strane. Odmah sam obavila vizualni pregled i uočila da se radi o velikoj količini duhana, za koji sam pretpostavila da je nelegalan, s razlogom, jer su nešto kasnije moji kolege utvrdili da se uistinu radi o nelegalnom duhanu – rekla nam je heroina ove priče, policijska djelatnica Željka Barukčić iz Zdenaca koja ovaj posao vrlo uspješno obavlja šest godina.

blank

Zadovoljstvo učinjenim nije mogao skriti ni načelnik Postaje granične policije Terezino Polje Damir Mijatović koji je napomenuo da je bugarski vozač izabrao „krivo vrijeme“ za prevoženje duhana kroz Hrvatsku.

-Naime, tijekom listopada se zajedno sa Carinskom upravom provodi zajednička akcija koja je usmjerena upravo na otkrivanje prijevoza nelegalnog duhana, a bugarski državljanin je doslovce uletio u našu mrežu. Prvi mu je put da je evidentiran u tranzitu na našem graničnom prijelazu, ali vjerujem da mu je to i zadnji put prijevoza nelegalnog duhana kroz Hrvatsku. Zasluge otkrivanja nelegalnog lanca pripadaju svim djelatnicima Postaje granične policije, a posebno kolegici Željki Barukčić čije je „oštro oko“ odmah uočilo prijevaru – rekao je Damir Mijatović

Policijska uprava virovitičko-podravska spada u sam hrvatski vrh otkrivanja nelegalnih djelatnosti, potvrdio nam je načelnik PU Siniša Knežević, ističući da je ovo već treći slučaj otkrivanja velike količine nelegalnog duhana u posljednjih godinu i pol dana na graničnom prijelazu Terezino Polje.

– U srpnju prošle godine na graničnom prijelazu Terezino Polje zaplijenili smo 12 tona duhana, trošarinske vrijednosti oko 7,2 milijuna kuna, u siječnju ove godine otkriveno je 19 tona duhana trošarinske vrijednosti 12 milijuna kuna i ovaj puta je to bilo blizu 15 tona duhana trošarinske vrijednosti 7,7 milijuna kuna. Dakle radi se o ukupnih oko 46 tona duhana, tržišne vrijednosti 27 milijuna kuna, što nas svakako svrstava u vrh efikasnosti u RH – napomenuo je načelnik Policijske uprave virovitičko-podravske Siniša Knežević. (www.icv.hr, bs)