PODIGNUTE OPTUŽNICE ZA RATNI ZLOČIN Mučili su i ozljeđivali pa ubijali civile i ratne zarobljenike u Voćinu

Okrivljenicima se stavlja na teret da su od sredine kolovoza do sredine prosinca 1991. godine u mjestima Voćin, Hum, Krasković i okolici, kao zapovjednici i pripadnici paravojnih formacija pobunjenog srpskog stanovništva nezakonito zarobljavali, uzimali kao taoce, pljačkali, zlostavljali, mučili, tjelesno ozljeđivali i ubijali civilne osobe i ratne zarobljenike. Na taj su način ubili ukupno 47 civilnih osoba i tri ratna zarobljenika – piše dnevnik.hr

Okrivljenike se tereti i da su u navedenom razdoblju zapalili, minirali ili na drugi način u Voćinu oštetili ili uništili zgradu pošte, zgradu hotela, zgradu osnovne škole, zgradu policijske postaje, benzinsku postaju, kao i velik broj kuća s gospodarskim objektima u vlasništvu civilnih osoba u Voćinu i Humu te da su tijekom noći 13/14. prosinca 1991. minirali i tako u potpunosti uništili Župnu crkvu Svete Marije u Voćinu koja je bila upisana u Registar spomenika kulture.

Tijekom istrage je sudac istrage odredio istražni zatvor protiv svih okrivljenika zbog opasnosti od bijega i težine počinjenih kaznenih djela. Državno odvjetništvo predložilo je u optužnici produljenje istražnog zatvora protiv okrivljenika. Okrivljenici koji žive u Republici Srbiji ispitani su putem međunarodne pravne pomoći.

(dnevnik.hr, foto: ilustracija, D. Fišli)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content