Sljedeće godine u Pitomači će se održati tri dječja festivala “Podravski Slavuj”, “FEDAF” i “fEst Drava”

- PROMO -

Uz nazočnost saborskog zastupnika Josipa Đakića, virovitičko-podravski župan Igor Andrović, načelnik općine Pitomača Željko Grgačić, načelnik općine Šolta Nikola Cecić-Karuzić, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije Tatjana Arnold Sabo, direktorica Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije Martina Jakelić i tajnik udruge ”Slavuj – čuvari i promicatelji tradicijske kulture” Siniša Cmrk, potpisali su Sporazum o međusobnoj suradnji na tri međunarodna projekta iz kulture i turizma.

Riječ je o projektima: ”Podravski Slavuj” i „Šoltanska Čuvita“, koji je međunarodni dječji tv festivali tradicijske kulture, koji će okupljati djecu od 7 do 12 godina iz 12 zemalja EU i Kine, kao zemlje partnera; “FEDAF” koji ima ambiciju nastaviti slavnu tradiciju Festivala dječjeg amaterskog filma i pozvati djecu iz cijeloga svijeta da pošalju i sudjeluju svojim filmskim uracima, na zasadima tradicije, ali i tehnoloških dosega 21. stoljeća te “fEst Drava”, međunarodni festival etno glazbenog izričaja, koji će dovest na Dravu, Križnicu i Pitomaču dovesti eminentne glazbenike iz Mađarske, Slovenije, Italije, Srbije, Austrije i Hrvatske. Festivali će se održavati u kolovozu i rujnu, a predstavljanje je održano u Hotelu Divino.

Prema riječima Siniše Cmrka, ovaj sporazum otvara ne samo nova međunarodna povezivanja, već se kroz njih provodi misija optimizma koji je odavno prisutan kroz riječi i djela u Virovitičko-podravskoj županiji i iza kojih stoje ne samo ovi projekti, nego i mnogi drugi.

IMG 6149– Ponosni smo na ovu inicijativu koja će kroz pjesmu i film povezati „zelenu i plavu Hrvatsku“, ali i koja će promovirati i Pitomaču i Šoltu i Dalmaciju i Podravinu i Splitsko-dalmatinsku i Virovitičko-podravsku županiju te naposljetku i cijelu Hrvatsku. Sretni smo što smo dio ove lijepe priče, posebno jer već 28 godina postoji Glazbeni festival Pjesme Podravine i Podravlja u Pitomači, koji njeguje hrvatsku i podravsku riječ i stih, a i „Podravski slavuj“ i Šoltanska Čuvita“ nude njegovanje tradicijske kulture od malih nogu, dok će dječji filmovi nastaviti tradiciju našeg Pitomačanina Mirka Lauša – rekao je župan virovitičko-podravski Igor Andrović.

Zadovoljan suradnjom je i bio načelnik općine Šolta Nikola Cecić-Karuzić.

– Veselimo se suradnji i povezivanju otočne i kontinentalne Hrvatske. Naša povezanost s Podravinom je već ostvarena preko općine Hlebine i to preko likovne umjetnosti naive, a ovo predstavlja daljnji razvoj i suradnju preko festivala Slavuj-Čuvita. Festival će se održati u Grohotama, na otoku Šolti, otoku pisme, meda, vina i “uja” – istaknuo je načelnik Cecić-Karuzić.

IMG 6156
Načelnik općine Pitomača Željko Grgačić, također je iskazao zadovoljstvo ostvarenom suradnjom.

– Općina Pitomača je poznata kao kraj kruha, pjesme i vina, a ovi projekti će kroz djecu biti nastavak svega što se u općini Pitomača događalo svih ovih godina. U projekte se aktivno uključuje i Centar za kulturu ”Drago Britvić”, kao i učenici i djelatnici naše osnovne i srednje škole – rekao je načelnik Grgačić.

Siniša Cmrk je istaknuo da je namjera podijeliti sa svijetom sve krasote hrvatskog načina življenja, pokazati u najljepšem svjetlu prirodne ljepote i posebnosti ovoga kraja i tako promovirati Pitomaču, Podravinu, i ”prelijepu Lijepu našu” iz Virovitičko-podravske županije, koju je nazvao „Županija puna optimizma“. Cmrk Smatra, da su djeca i glazba spoj koji to može učiniti najbolje i najdugotrajnije. Realizacija projekata predviđena je za kolovoz i rujan sljedeće godine, a ovo prigodom su predstavljene i nagrade, Slavuj i Čuvita, koje će dobiti pobjednici festivala.

(apriori, slavuj, vpz.hr, foto: I. Bedeković)

[g-gallery gid=”562753″]

Povezane vijesti

Skip to content