Udruga dijabetičara Virovitice započela s obilježavanjem Svjetskog dana šećerne bolesti

Svjetski dan šećerne bolesti 14. studenog, Udruga dijabetičara Virovitica obilježit će brojnim aktivnostima. Prva od njih održana je u srijedu (6.11.), kada je u Dnevnom boravku Crvenog križa Virovitica ova vrijedna udruga održala svečanu sjednicu na kojoj su osim članova nazočili i gosti iz Opće bolnice Virovitica i Lions kluba Vereucha.

O ovoj teškoj i podmukloj bolesti od koje svake godine obolijeva sve više osoba raznih dobnih skupina govorila je tom prigodom predsjednica Udruge dijabetičara Virovitica Zdenka Mikulčić-Drakulić koja je istakla da je od ukupnog broja populacije u Hrvatskoj, čak osam posto oboljelih od dijabetesa, a veliki broj je i onih koji su u rizičnoj skupini da obole od ove neizlječive bolesti.

– Ova bolest ne bira ni spol ni dobnu skupinu, tako da je od osam posto oboljelih čak tri posto djece. Upravo se zbog toga ove godine Svjetski dan šećerne bolesti održava pod motom “Obitelj i šećerna bolest”. Najvažnije kod ove bolesti je prevencija, jer pravovremenim otkrivanjem ove bolesti, možemo puno toga napraviti. Valja napomenuti da je način života jedan od najvažnijih faktora prevencije, a promjena stila života i načina prehrane, ako je on nepravilan, mogao bi biti glavni korak prema prevenciji dijabetesa – iako je teško, nije kasno. Jedan od načina je i stalna kontrola količine šećera u krvi, a shodno tome, obilježavanje Svjetskog dana šećerne bolesti upotpunit ćemo do 14. studenog akcijama besplatnog mjerenja šećera u krvi i krvnog tlaka.

Prva od njih održat će se u subotu 9. studenog ispred Gradske knjižnice i čitaonice i u “KTC-u” u Virovitici, u ponedjeljak 11. studenog u Učeničkom domu u Virovitici, a na sam Svjetski dan šećerne bolesti, 14. studenoga, akciju imamo na Gradskoj tržnici i prostorijama Udruge umirovljenika u Virovitici.

Da bi sve naše aktivnosti sproveli u djelo zaslužni su mnogi, na prvom mjestu Opća bolnica Virovitica i Tehnička škola – učenici medicinske struke iz Virovitica, kao i naši dragi prijatelji, Lions klub Vereucha koja nas prati u svim našim aktivnostima i bez koje uistinu ne bi tako kvalitetno mogli djelovati. Također zahvaljujem i Gradu Virovitici i Virovitičko-podravskoj županiji čija nam je pomoć također dragocjena – rekla je tim povodom predsjednica dijabetičke udruge Zdenka Mikulčić-Drakulić.

Sve nazočne tom prigodom pozdravila i obećala daljnju dobru suradnju predsjednica Lions kluba Vereucha Anica Car Marković i Suzana Cindrić, glavna sestra Službe internističkih djelatnosti ujedno i glavna sestra Odjela za endokrinologiju, dijabetes i hematologiju Opće bolnice Virovitica koja je tom prigodom održala i prigodno edukativno predavanje o dijabetesu. (www.icv.hr, bs)

[g-gallery gid=”561683″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content